GK Quiz – 227 (Indian Economy)

GK Quiz on Indian Economy

1. Community Development Programme was launched in India is ________
a) 1948
b) 1963
c) 1952
d) 1950

Click here to View Answer
Answer c) 1952.

2. Devaluation of currency leads to _______________
a) increase in domestic prices
b) no impact on domestic prices
c) fall in domestic prices
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) increase in domestic prices.

3. Mumbai Stock Exchange was set up in ______
a) 1895
b) 1875
c) 1948
d) 1925

Click here to View Answer
Answer b) 1875.

4. MRTP Act was implemented in ______
a) 1968
b) 1956
c) 1970
d) 1975

Click here to View Answer
Answer c) 1970.

5. Planning Commission was established in the year _____
a) 1947
b) 1948
c) 1949
d) 1950

Click here to View Answer
Answer d) 1950.

6. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called ______________
a) Cold Currency
b) Hot Currency
c) Liquid Currency
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Hot Currency.

7. Corporate Tax is imposed by _______________
a) Central Government
b) State Government
c) Local Government
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer a) Central Government.

8. Indian Economy is ________________economy
a) Social
b) Capital
c) Mixed
d) Free

Click here to View Answer
Answer d) Free.

9. Finance Commission is constituted every _____________
a) Four years
b) Five years
c) Six years
d) Three years

Click here to View Answer
Answer b) Five years.

10. National Rural Development Institute is situated at ___________
a) Bangalore
b) Delhi
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad.

About the author

mohamed

Leave a Comment