GK Quiz – 201 (Geography)

GK Quiz on Geography

1. _________________ is in the centre and is the hottest part of the Earth. It is solid and made up of iron and nickel with temperatures of up to 5,500°C.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core

Click here to View Answer
Answer c) Inner core.

2. ____________________ is the layer surrounding the inner core. It is a liquid layer, also made up of iron and nickel.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core

Click here to View Answer
Answer d) Outer Core.

3. _________________ is the outer layer of the earth. It is a thin layer between 0-60 km thick.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core

Click here to View Answer
Answer a) The Crust.

4. __________________ is the widest section of the Earth. It has a thickness of approximately 2,900 km.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core

Click here to View Answer
Answer b) The Mantle.

5. The shape of Earth approximates________________________
a) Circle
b) Cylinder
c) Cube
d) Spheroid

Click here to View Answer
Answer d) Spheroid.

6. _____________________ is the second biggest ocean in the world and is between the continents of America and Europe and Africa.
a) Atlantic Ocean
b) Indian Ocean
c) Pacific Ocean
d) Arctic Ocean

Click here to View Answer
Answer a) Atlantic Ocean.

7. The Sun is at the ________________ of the solar system and one of the stars in the milky way galaxy.
a) Bottom
b) Centre
c) Top
d) Right

Click here to View Answer
Answer b) Centre.

8. ________________ is the third planet from the Sun and is the largest of the terrestrial planets.
a) Mars
b) Jupiter
c) Earth
d) Saturn

Click here to View Answer
Answer c) Earth.

9. __________________ is the outermost layer of the atmosphere.
a) Troposphere
b) Exosphere
c) Stratosphere
d) Thermosphere

Click here to View Answer
Answer b) Exosphere.

10. ___________________is the world’s highest mountain range and the tallest peak of the world.
a) The Himalayan Range
b) The Vindya Range
c) The Satpura Range
d) The Karakoram Range

Click here to View Answer
Answer a) The Himalayan Range.

About the author

mohamed

Leave a Comment