GK Quiz – 180 (General Topics)

GK QUIZ

1. The largest site of Indus Civilization is
a) Dholavira
b) Banwali
c) Rakhigarhi
d) Mohenjodaro

Click here to View Answer
Answer d) Mohenjodaro. Rakhigarhi is the largest Indian Site of Indus Civilization.

2. Transfer of heat through horizontal movement of air is known as
a) Abrasion
b) Advection
c) Bearing
d) Ablation

Click here to View Answer
Answer b) Advection.

3. A ring or horse shoe shaped Coral Reef is called
a) Azonal
b) Atoll
c) Beufort
d) Aurora

Click here to View Answer
Answer b) Atoll.

4. Beufort Scale is used for identifying
a) Solar Waves
b) Water Flow
c) Wind Strength
d) Soil Fertility

Click here to View Answer
Answer c) Wind Strength

5. Which of the following is in the inner portion of the Earth or below the Lithosphere ot Outer Crust?
a) Barysphere
b) Bathysphere
c) Centrosphere
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above

6. Which of the following is the accurate time keeping instrument?
a) Gycrometer
b) Clinometer
c) Chronometer
d) Fathometer

Click here to View Answer
Answer c) Chronometer.

7. A narrow and deep valley of river is called
a) Geyser
b) Glacier
c) Fauna
d) Gorge

Click here to View Answer
Answer d) Gorge

8. Lines of equal depth in sea is known as
a) Isopleth
b) Isonomal
c) Isobars
d) Isobaths

Click here to View Answer
Answer d) Isobaths.

9. Plant growing in wetlands are called
a) Saprophytes
b) Hydrophytes
c) Hygrophytes
d) Salophytes

Click here to View Answer
Answer c) Hygrophytes.

10. The energy radiated from the sun received by the earth is known as
a) Isolation
b) Insolation
c) Illuviation
d) Nivation

Click here to View Answer
Answer b) Insolation.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment