General Knowledge Quiz – Set Thirty Nine

Geography Quiz

1. Rutherfold detected the phenomenon of rutherfold in 1911, where he detected ______ and its impact on the photographic film.
a) Alpha
b) Beta
c) Gamma
d) Both 1,2

View Answer
Answer a) Alpha

2. These rocks were originally igneous or sedimentary but have changed due to heat, action of water or pressure
a) Metamorphic rocks
b) Modern igneous rocks
c) Mica
d) Granite

View Answer
Answer a) Metamorphic rocks

3. Rocks such as sandstones and conglomerate have high _____, because they have the capacity to hold the water
a) Porosity
b) Density
c) Capacity
d) All of the above

View Answer
Answer a) porosity

4. Is the second largest reservoir of water in the hydrologic cycle?
a) Oceans
b) Surface water
c) Ground water
d) Rivers

View Answer
Answer c) ground  water

5. Ground water is the chief source of about _______ which water department supply to our households and businesses
a) 31%
b) 33%
c) 40%
d) 45%

View Answer
Answer b) 33%

6. The Great artesian Basin is one of the largest _______ reservoirs in the world
a) Underground water reservoir
b) Surface water Reservoir
c) Freshwater Reservoir
d) None

View Answer
Answer a) Underground water reservoir

7. Kukkarahali Lake is located in which of the following cities
a) Mysore
b) Chandigarh
c) Kerala
d) Tamil Nadu

View Answer
Answer a) Mysore

8. The Great Victoria Desert is located in which of the following countries
a) Paris
b) China
c) Australia
d) London

View Answer
Answer c) Australia

9. The humidity of the air depends upon which of the following factors
a) Temperature
b) Humidity
c) Wind speed
d) Both 1 and 2

View Answer
Answer d) both 1 and 2

10. Among which of the following is the _________ largest glaciers
a) Hilly glaciers
b) Alpine glaciers
c) Continental glaciers
d) None

View Answer
Answer c) continental glaciers

About the author

A Moorthy

Leave a Comment