General Knowledge Quiz – Set Seventy Five

1. Which is one of the most extreme volcanoes of the world?
a) Cotopaxi
b) Mount Etna
c) Popocatépetl
d) Krakatoa

View Answer With Explanation
Answer a) Cotopaxi. This is one of the most extreme volcanoes in the world. it is found in the parts of Andes mountain and the Pacific Ring of Fire. So far over 85 eruptions have been recorded and the volcano remains active all the time. It was first discovered in 1744 the time when its first eruption was noticed, followed by the eruptions of 1768 and 1877

2. Which Volcano has been chosen by the United Nations as Decade Volcano?
a) Cotopaxi
b) Mount Mayon
c) Mount Etna
d) Mount Pinatubo

View Answer With Explanation
Answer c) Mount Etna. Mount Etna is one of the tallest active volcanoes of Europe. Its elevation is 3,229 meters about, and it is situated on the east coasts of Sicily. It is Decade Volcano, chosen by the United Nations. It is a clear indication that the volcano remains active all the time

3. Which volcano is known as the perfect cone?
a) Cotopaxi
b) Mount Etna
c) Mount Mayon
d) Krakatoa

View Answer With Explanation
Answer c) Mount Mayon. SMount Mayon is known for its symmetrical conical shape (known as Perfect Cone). This volcano is situated on the island of Luzon in the Philippines. It first erupted on June 23, 1897

4. Where Mount fuzi volcano is situated?
a) India
b) China
c) Japan
d) Germany

View Answer With Explanation
Answer c) Japan. Mount Fuji is one of the most famous volcanoes in the world. it is situated Tokyo. For the last time, its eruption was recorded in January 1708. The height of the mountain is about 11,000 feet

5. Before a volcanic eruption, seismic activity seems to ______
a) Increase in frequency and decrease in intensity
b) Decrease in frequency and increase in intensity
c) Increase in both frequency and intensity
d) Decrease in both frequency and intensity

View Answer With Explanation
Answer c) Increase in both frequency and Intensity

6. Where is the volcano Olympus Mons located?
a) Japan
b) Mars
c) Jupiter
d) Germany

View Answer With Explanation
Answer b) Mars. Olympus Mons (Latin for Mount Olympus) is a very large shield volcano on the planet Mars. By one measure, it has a height of nearly 25 km (16 mi)

7. This volcano is surrounded by 4 volcanoes which make a complete island when join together. Name it.
a) Kilauea Volcano
b) Mount Etna
c) Popocatépetl
d) Krakatoa

View Answer With Explanation
Answer a) Kilauea Volcano. Kilauea Volcano is an extreme volcano of Hawaii. It is lying in the southeast parts of USA. Much of its part lies underwater. The volcano is surrounded by 4 volcanoes (Mauna Loa being is one of them), which make a complete island when join together

8. where Mount St. Helens Volcano is situated?
a) Washington D.C
b) Vienna
c) Mexico
d) Thailand

View Answer With Explanation
Answer b) Washington D.C..Mount St. Helens Volcano caused a severe eruption in 1980. It is said to be one of the worst eruptions in the history of USA. Another eruption of the history was recorded on May 18, 1980, showing 5.1 on the Richter scale

9. Which Volcano has a tongue twist?
a) Mount Fuji
b) Mount Etna
c) Popocatépetl
d) Eyjafjallajökull

View Answer With Explanation
Answer d) Eyjafjallajökull. Sunita Tomar, face of India’s anti-tobacco campaign has passed away at her native village in Bhind district of Madhya Pradesh. Few days ago she was admitted in Mumbai’s Tata Memorial hospital, amid indication of relapse of cancer. Two years ago, she had undergone a surgery for oral cancer at the hospital

10. Where is Popocatépetl located?
a) Central Mexico
b) USA
c) Africa
d) Tokyo

View Answer With Explanation
Answer a) Central Mexico. This volcano is situated in Central Mexico. It is said that Popocatépetl is 720,000 years old. It is frequently active and its first eruption was recorded in 1991. The elevation of the volcano is 5,426 meters

11. Which Volcano is known as Vesuvius of the east?
a) Sakurajima
b) Galeras
c) Popocatépetl
d) Krakatoa

View Answer With Explanation
Answer a) Sakurajima. This composite volcano in Japan was once its own island, but lava flows in its 1914 eruption caused it to connect to the mainland. Many experts refer to it as the “Vesuvius of the east”, due to its high level of volcanic activity

12. Which Volcano is known as is a cinder cone volcano?
a) Cotopaxi
b) Taal Volcano
c) Thera
d) Eyjafjallajökull

View Answer With Explanation
Answer b) Taal Volcano.The Taal Volcano is a cinder cone volcano. It is located on the island of Luzon, Philippines where it lies at the middle of Lake Taal. It lies just 31 miles from Manila – the capital of the Philippines and home to 1.6 million people

13. Which is the Highest volcano in the world?
a) Ojos del Salado
b) Mount Etna
c) Mauna Loa
d) Krakatoa

View Answer With Explanation
Answer a) Ojos del Salado. The highest active volcano in the world is Ojos del Salado on the Chile-Argentina border in the Central Andes. It rises to 6887 m / 22,595 ft. It has not erupted in historic times, but is an active volcano

14. Where is Poas Volcano located?
a) USA
b) Germany
c) Cental Costa Rica
d) Singapore

View Answer With Explanation
Answer b) Sunitha Tomar. It is an active 2,708-metre (8,885 ft) stratovolcano in central Costa Rica. It has erupted 39 times since 1828

15. Greece has one of the most powerful volcano eruptions in recorded history. Name the volcano.
a) Thera
b) Mount Etna
c) Mount Merapi
d) Krakatoa

View Answer With Explanation
Answer a) Thera. The volcano that devastated the island of Santorini; one of the most powerful volcano eruptions in recorded history

About the author

A Moorthy

Leave a Comment