General Knowledge Quiz – Set 139

GK QUIZ

1.The maximum compensation by Banking Ombudsman for a complaint is:
a) Rs.1 lakh
b) Rs.2 lakh
c) Rs.5 lakh
d) Rs.10 lakh

Click to View Answer
Answer d) Rs.10 lakh

2.General Insurance Corporation of India was registered under:
a) Insurance Act, 1938
b) Companies Act, 1956
c) SEBI Act, 1885
d) None of these

Click to View Answer
Answer a) Insurance Act, 1938

3. International Mother Language Day is observed on:
a)1st October
b)8th September
c)8th March
d)21st February

Click to View Answer
Answer d) 21st February

4.KYC policy has been actually innovated by:
a)Fed Reserve of USA
b)Basel committee
c)RBI
d)GOI, Ministry of Finance

Click to View Answer
Answer b) Basel committee

5. Name of the bank which first time introduce the merchant banking in India is:
a) Imperial Bank of India
b) Grindlays Bank
c) United Bank
d) London Bank

Click to View Answer
Answer b) Grindlays Bank

6.Who has written the book “God’s Bankers”?
a)Kalyana Malla
b)Daniel A Bell
c)Hindol Sengupta
d)Gerald Posner

Click to View Answer
Answer d) Gerald Posner

7. Father of Green Revolution___?
a)Thomas Edison
b)Anderson
c)Norman Borlaug
d)R Mishra

Click to View Answer
Answer c) Norman Borlaug

8.Father of Medicine?
a)Thomas Edison
b)Peter-De-Cresenji
c)Hippocrates
d)Linnaeus

Click to View Answer
Answer c) Hippocrates

9.The headquarters of “International Criminal Police Organisation”?
a)Abu Dhabi(UAE)
b)Lyon
c)Bern
d)Rome

Click to View Answer
Answer b) Lyon(France)

10.”Global Financial integrity” has its headquarters at ___?
a)Washington D.C
b)Geneva
c)London
d)New York

Click to View Answer
Answer a) Washington D.C

11.Who has written the book ‘Count of Monte Cristo’?
a)Kalyana Malla
b)Daniel A Bell
c)Hindol Sengupta
d)Alexander Dumas

Click to View Answer
Answer d) Alexander Dumas

12.Name of the commission which distributes the taxes between center and states:
a) National Development Council
b) Finance Commission
c) Direct Tax Commission
d) Planning Commission

Click to View Answer
Answer b) Finance Commission

13.’National Tuberculosis Institute’ is located in ?
a)Karnataka
b)Mumbai
c)Bengaluru
d)Goa

Click to View Answer
Answer c) Bengaluru

14.Mahatma Gandhi Marine National Park is located in ?
a)Karnataka
b)Jharkhand
c)Andaman and Nicobar Island
d)Uttar Pradesh

Click to View Answer
Answer c) Andaman and Nicobar Island

15.WPI stands for:
a) Wholesale Price in India
b) Wholesale Price Institution
c) Wholesale Price Index
d) None of these

Click to View Answer
Answer c) Wholesale Price Index

About the author

A Moorthy

Leave a Comment