General Awareness Questions & Answers | July 10 2020

General Awareness Questions & Answers | July 10 2020

General Awareness Questions & Answers

Practice with static General Awareness Questions & Answers for competitive exams.


General Awareness Questions & Answers | July 10 2020

1. Which of the following hydrogen spectral series are not obtained in infrared region?
a) Paschen Series
b) P Fund Series
c) Brackett series
d) Balmer series

Click here to View Answer
Answer d) Balmer series.

2. What is the energy equivalent of 1 atomic mass unit?
a) 913 MeV
b) 1.6 eV
c) 746 Watts
d) 3.7 Houle

Click here to View Answer
Answer a) 913 Mev.

3. Which of the following has maximum binding energy per nucleon?
a) Helium nucleus
b) Uranium nucleus
c) Beryllium
d) Iron Nucleus

Click here to View Answer
Answer d) Iron Nucleus.

4. What is the half life of free neutron?
a) 2 minutes
b) 13 minutes
c) 26 minutes
d) 6.3 minutes

Click here to View Answer
Answer b) 13 minutes.

5. Who carried out the first successful artificial transmutation?
a) Chadwick
b) Rutherford
c) JJ Thomson
d) Geiger – Muller

Click here to View Answer
Answer b) Rutherford.

6. Which of the following has the highest ionisation power?
a) Neutrons
b) Beta Particles
c) Alpha Particles
d) Gamma Particles

Click here to View Answer
Answer c) Alpha Particles.

7. The binding energy of 26Fe56 nucleus is_______________.
a) 88 MeV
b) 493 MeV
c) 8.8 MeV
d) 3 MeV

Click here to View Answer
Answer a) 8.8 Mev.

8. What was the first nuclear reactor built in India?
a) Kamini
b) Apsara
c) Cirus
d) Dhruva

Click here to View Answer
Answer b) Apsara.

9. Which of the following leads to emission of gamma radiation?
a) Nuclear fission
b) Nuclear fusion
c) Both a and b
d) Neither a nor b

Click here to View Answer
Answer a) Nuclear fission.

10. Which of the following has the highest mass?
a) Proton
b) Neutron
c) Electron
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer c) Electron.

Leave a Comment