General Awareness Questions and Answers | August 11 2020

General Awareness Questions and Answers | August 11 2020

1. Which of the following compounds is not ionic in nature?
a) Lithium Chloride
b) Ammonium Chloride
c) Calcium Chloride
d) Carbon tetrachloride

Click here to View Answer
Answer d) Carbon tetrachloride.

2. Ionic compound are soluble in:
a) Ether
b) Alcohol
c) Kerosene
d) Water

Click here to View Answer
Answer D. Water.

3. When Pakistan invaded the Pakistan occupied Kashmir (POK)?
a) 1947
b) 1965
c) 1971
d) 1949

Click here to View Answer
Answer a) 1947.

4. What is the old name of alkenes?
a) Olefins
b) Paraffin
c) Acetylene
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Olefins.

5. Which compound is used for making perfumes and dyes?
a) Ethyl
b) Ethyl acetate
c) Ethanoate
d) Ethanone

Click here to View Answer
Answer b) Ethyl acetate.

6. Aromatic hydrocarbons are also known as___________.
a) Acetaldehyde
b) Butyne
c) Arenes
d) Arines

Click here to View Answer
Answer c) Arenes.

7. Which of the following Vedic literature contains Gayatri Mantra?
a) Rigveda
b) Samaveda
c) Yajurveda
d) Atharvaveda

Click here to View Answer
Answer a) Rigveda.

8. The process of transfer of hereditary character from one generation to another is known as_____________.
a) Genes
b) Mutation
c) Variation
d) Genetics

Click here to View Answer
Answer d) Genetics.

9. Who coined the term Mutation?
a) James Watson
b) Herman Joseph Muller
c) Hugo de Vries
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Hugo de Vries.

10. When did Dr. C.V. Raman received Nobel Prize?
a) 1927
b) 1929
c) 1930
d) 1932

Click here to View Answer
Answer c) 1930.

Leave a Comment