General Knowledge Quiz – Set Forty Six

1. The said shape of earth is
a) Oval
b) Oblate spheroid
c) Round
d) Ovoid

View Answer
Answer b) oblate spheroid

2. _____ layer or zone that contains the very deep benthic communities near the bottom of oceans. At depths of 4,000 to 6,000 metres (13,123 to 19,685 feet), this zone remains in perpetual darkness and never receives daylight
a) Abyssal zone
b) Mariana Trench
c) bathyal zone
d) abyssopelagic

View Answer
Answer a) Abyssal Zone

3. Which among the following is apprehensive with the study of characteristics, origin and development of land forms?
a) Geography
b) Evolutionary study
c) Geomorphology
d) Ecology

View Answer
Answer c) Geomorphology

4. The Suez Canal connects the Mediterranean Sea and _______
a) Red sea
b) Caspian Sea
c) Mediterranean Sea
d) Baltic Sea

View Answer
Answer a) Red Sea

5. Among which of the following is the smallest country of the world
a) Pakistan
b) Vatican City
c) Brazil
d) Canada

View Answer
Answer b) vatican city

6. An attempt to study  soils is known as ________
a) Mycology
b) Pedology
c) Geomorphology
d) Geopedology

View Answer
Answer b) pedology

7. The smallest glaciers are known as
a) mountain or alpine glaciers
b) continental glaciers
c) Oceanic glaciers
d) None of the above

View Answer
Answer a) mountain or alpine glacier

8. The planet that takes the maximum period for concluding a rotation is
a) Neptune
b) Mercury
c) Venus
d) Saturn

View Answer
Answer c) Venus

9. According to General Affairs the religion which is followed by Afghanistan ______
a) Islam
b) Christian
c) Zoroastrians
d) Jewish

View Answer
Answer a) Islam

10. The ocean water is saline in nature due to
a) Evaporation of its surface
b) Volume of fresh water added by rainfall
c) Both A and B
d) Acid Rain

View Answer
Answer c) both A and B

About the author

A Moorthy

Leave a Comment