English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 181

1.The government_________revenues through dividends and profits, while on the other it would need to provide resources through enhanced expenditure to bail out loss-making banks from a pool of resources__________from a small subset of population — taxpayers.
a) advice, created
b) strategy, dispersed
c) surpass, separated
d) foregoes, garnered

Click here to View Answer
Answerd) foregoes, garnered

2.The_________is on bringing in more Ministers to give an edge to the Uttar Pradesh, Punjab and Gujarat Assembly election campaigns in the months ahead, and careful arithmetic in________Dalit, OBC and tribal leaders is evident.
a) unimportance, depredation
b) anguish, expelling
c) upheld, rejecting
d) emphasis, inducting

Click here to View Answer
Answerd) emphasis, inducting

3.The opinions of some legal experts that now the_______ of the Election Commission on the disqualification is just a formality added_______ to their mill.
a) decision, grist
b) deferment, breakable
c) deferral, dainty
d) delay, delicate

Click here to View Answer
Answera) decision, grist

4.Lowering the barricades against experts from academia and the private sector means more__________, bold and___________solutions.
a) abash,alarm, inactive
b) nimble, proactive
c) afflict, retroactive
d) appall, pragmatic

Click here to View Answer
Answerb) nimble, proactive

5.An RSS-affiliated think tank has_________ that Pakistan is “not a state” but a “state of mind” and urged Pakistan to “___________her cultural and civilisational roots”.
a) probable, scum
b) resumed, scraps
c) asserted, reexamine
d) assured, residue

Click here to View Answer
Answerc) asserted, reexamine

6.There are two ways in which the context¬________ in a newspaper story. In stand-alone stories, the context is woven into the text and in evolving stories, a series of follow-up articles provide the framework, background, and _________ to the story.
a) fades, relation
b) emerges,perspective
c) disappears, scene
d) appears,conclusive

Click here to View Answer
Answerb) emerges,perspective

7.As Pakistan discovered Faiz in his death, and mourners turned from a ______ to a flood, politicians too thought it ________ time to seen walking in Faiz’s mile-long funeral procession.
a) breeze,unsuitable
b) percolate, inopportune
c) dribble,auspicious
d) trickle, opportune

Click here to View Answer
Answerd) trickle, opportune

8.Their views and suggestions, extending to criticism of government_______, would have provided valuable inputs for dealing with a crisis that calls for both_______and long-term responses.
a) measures, immediate
b) frustrate, eventually
c) refuse, later
d) regret, sometimes

Click here to View Answer
Answera) measures, immediate

9.There has also been substantial competition from domestic players in the aggregator market, allaying fears about_______operations by________players. Some regulations of course are both necessary and welcome.
a) joint-ownership, local
b) distribution, confined
c) monopoly , multinational
d) sharing, particular

Click here to View Answer
Answerc) monopoly , multinational

10.In the last decade, much was written about the_______ use of images, the dangers of digitally manipulating pictures, and mindless cropping that ________ the context of the image.
a) moralistic,remains
b) ethical, alters
c) immoral, changes
d) improper, holds

Click here to View Answer
Answerb) ethical, alters

Leave a Comment