English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 125

1) A controversial plan to build an immense dam in Brazil’s rainforest was stalled when it ________ a formidable bloc of ________ in ecologists and indigenous tribes alike.
a) resulted, hostilities
b) gained, supporters
c) attracted, opponents
d) lead, protesters
e) drew, proponents

Click to View Answer
Answer c) attracted, opponents

2) According to a recent survey, sales figures of high-end cars have seen an ________ growth in the past year, which shows that Indian consumers have ________ the impact of recession.
a) unprecedented, negated
b) unbelievable, suffered
c) unusual, worsened
d) insignificant, endured
e) adequate, proven

Click to View Answer
Answer a) unprecedented, negated

3) The National Knowledge Commission has said that India will have to bring ________ in education if it has to emerge as the most ________ workforce of the world.
a) changes, biggest
b) reforms, talented
c) alleviation, skilful
d) quality, brighter
e) outcomes, demanded

Click to View Answer
Answer b) reforms, talented

4) Norway has stolen a march over other developed countries by ________ that it would reduce 40% of its greenhouse gas emissions by 2020 and ________ carbon -neutral by 2030.
a) allowing, turn
b) posing, grew
c) estimating, exist
d) perceiving, arising
e) declaring, become

Click to View Answer
Answer e) declaring, become

5) According to the language experts, children should begin talking in their mother tongue rather than a foreign language which can ________ affect their comp-rehension abilities leading to serious language-based ________ later in their lives.
a) significantly, abilities
b) appropriately, achievements
c) severely, advantages
d) adversely, problems
e) positively, issued

Click to View Answer
Answer d) adversely, problems

6) Find the error in the following sentence.
a) A marriage between any two people belonging to any religion
b) or creed may be solemnised under the Special Marriage Act
c) if at the time of the marriage the male
d) has completed 21 years and the female 18.
e) No error

Click to View Answer
Answer a) A marriage between any two people belonging to any religion. Replace ‘people’ with ‘persons’

7) Find the error in the following sentence.
a) Recent focused studies by anthropologists
b) have shown that while Muslim men have
c) significantly greater rights than women,
d) they are infrequently asserted.
e) No error

Click to View Answer
Answer d) they are infrequently asserted. Replace ‘they’ with ‘these’

8) Find the error in the following sentence.
a) The most recent National Family Health Survey in 2011
b) indicates that Hindu and Christian men
c) had more than one wives
d) as against Muslim men.
e) No error

Click to View Answer
Answer c) had more than one wives. Replace ‘wives’ with ‘wife’

9) Find the error in the following sentence.
a) Congress President Sonia Gandhi wrote to
b) Prime Minister Manmohan Singh requested him
c) to ensure that the officer
d) was “not unfairly treated.”
e) No error

Click to View Answer
Answer b) Prime Minister Manmohan Singh requested him . Replace ‘requested’ with ‘reqesting’

10) Find the error in the following sentence.
a) The Washington Post epitomises what is wrong
b) with the newspaper industry across the
c) developed world, but especially
d) in the United States.
e) No error

Click to View Answer
Answer c) developed world, but especially. Delete ‘but’

Leave a Comment