English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 129

1) In Buddhism, it is impossible to keep ethics and psychology ________ from one another, because they ________ at so many points.
a) apart, meet
b) aloof, merge
c) separate, overlap
d) consider, desirous
e) disjoint, converge

Click to View Answer
Answer c) separate, overlap

2) I don’t ________ I shall be ________ to go.
a) know, wanting
b) consider, desirous
c) think, able
d) believe, liking
e) feel, available

Click to View Answer
Answer c) think, able

3) Restlessness among the students of colleges and universities has ________ from their deep rooted feeling that their views and aspirations are ________ by their elders.
a) arisen, humiliated
b) followed, disregarded
c) stemmed, ignored
d) started, neglected
e) percolated, pooh-poohed

Click to View Answer
Answer c) stemmed, ignored

4) Shalini was not ________ by the criticism and paid no ________ even when her best friend talked against her.
a) bothered, attention
b) troubled, mind
c) threatened, warning
d) deterred, heed
e) shaken, indication

Click to View Answer
Answer a) bothered, attention

5) There is no glory in war ________ the blood it ________.
a) thinking, demands
b) considering, sheds
c) worth, costs
d) comparing, spills
e) None of the above

Click to View Answer
Answer b) considering, sheds

6) Hitler cast a ________ and ________ shadow upon world history.
a) colossal, frightful
b) herculean, gloomy
c) gigantic, horrifying
d) huge, vast
e) None of these.

Click to View Answer
Answer c) gigantic, horrifying

7) When Somesh ________ me coming to his table, he smiled and ________ me a chair.
a) found, signalled
b) met, sat
c) looked, gave
d) saw, offered
e) welcomed, took

Click to View Answer
Answer d) saw, offered

8) Although the leader’s life was both ________ and painful, yet it was not without ________ for he had accomplished many of his goals.
a) magnificent, success
b) happy, frustration
c) thrilling, ambition
d) purposeful, danger
e) arduous, satisfaction

Click to View Answer
Answer e) arduous, satisfaction

9) Wars usually result from ________ among the parties involved and a failure to ________ them peacefully.
a) doubts, dispel
b) hostilities, debate
c) frustrations, understand
d) disagreements, resolve
e) None of the above.

Click to View Answer
Answer b) hostilities, debate

10) Though he is reputed for his technical ________, his books were sadly ________ of the work of others as he lacked originality.
a) advice, unconscious
b) skill, independent
c) knowledge, ignorant
d) expertise, derivative
e) dependence, indicative

Click to View Answer
Answer d) expertise, derivative

Leave a Comment