Current Affairs Quiz – September 19 & 20 & 21 2020

Current Affairs Quiz – September 19 & 20 & 21 2020

1. Who is appointed in the Asian Football Confederation task-force?
a) Girisha Nagarajegowda
b) Pradip Kumar Banerjee
c) Michael Ferreira
d) Girija Shanker Mungali

Click here to View Answer
Answer d) Girija Shanker Mungali. Retd. Colonel Dr. Girija Shanker Mungali has been appointed a member of the Asian Football Confederation’s task force. Teh task force consists of 7 members. The force aims to regulate football clubs in Asia and Australia.

2. Rajya Sabha passed the ________ to protect healthcare workers.
a) Epidemic Diseases Amendment Bill, 2019
b) Epidemic Diseases Amendment Bill, 2020Correct Image
c) Epidemic Diseases & Control Amendment Bill, 2019
d) Epidemic Diseases & Control Amendment Bill, 2020

Click here to View Answer
Answer b) Epidemic Diseases Amendment Bill, 2020. Rajya Sabha, the Upper House, passed the Epidemic Diseases Amendment Bill, 2020 on 19 September 2020. The Bill aims to punish the individuals who attack health workers or doctors who are fighting the covid-19 outbreak or during any situation similar to the current pandemic.

3. The Asian Football Confederation task-force has ________ members.
a) 5
b) 7
c) 9
d) 12

Click here to View Answer
Answer b) 7. Retd. Colonel Dr. Girija Shanker Mungali has been appointed a member of the Asian Football Confederation’s task force. The task force consists of 7 members. The force aims to regulate football clubs in Asia and Australia.

4. Who founded the Glass2Sand?
a) Konsam Sarika
b) Satabdi Misra
c) Debabrata Mandal
d) Udit Singhal

Click here to View Answer
Answer d) Udit Singhal. Udit Singhal founded the Glass2Sand, a zero-waste ecosystem that addresses the growing menace of glass waste in Delhi.

5. DRDO set up __________ technology centres for research on Military Applications.
a) 5
b) 8
c) 10
d) 12

Click here to View Answer
Answer b) 8. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has set up eight advanced technology centres to carry out research on futuristic military applications.

6. When is the World Alzheimer’s Month observed?
a) February
b) July
c) September
d) October

Click here to View Answer
Answer c) September. World Alzheimer’s Month is the international campaign every September to raise awareness and challenge the stigma that surrounds dementia. The theme for World Alzheimer’s Month 2020 is “Let’s talk about dementia”.

7. When is World Alzheimer’s Day observed?
a) 12 March
b) 30 July
c) 17 August
d) 21 September

Click here to View Answer
Answer d) 21 September. World Alzheimer’s Day is observed on 21 September every year.The day aims to create a global opportunity to raise awareness and highlight issues faced by people affected by dementia.

8. What is the theme for World Alzheimer’s Month 2020?
a) Raising awareness and challenging stigmawrong Image
b) Let’s talk about dementia
c) Every 3 Seconds
d) Remember Me

Click here to View Answer
Answer b) let’s talk about dementia. World Alzheimer’s Month is the international campaign every September to raise awareness and challenge the stigma that surrounds dementia. The theme for World Alzheimer’s Month 2020 is “Let’s talk about dementia”.

9. International Coastal Clean-Up Day is observed on__________.
a) April 03
b) September 19
c) October 04
d) September 25

Click here to View Answer
Answer b) September 19. Theme: Achieving a Trash free coastline.

10. How many Indian Beaches recommended for Blue Flag International Eco-Label?
a) 3
b) 5
c) 8
d) 19

Click here to View Answer
Answer c) 8. The Union Environment Minister Prakash Javadekar announced that 8 Indian beaches have been recommended for the Blue Flag International Eco label. The announcement was made on the eve of International coastal clean-up day.

11. i-Lead 2.0 to boost customer services has launched by____________.
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) SBI Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer d) ICICI Bank. Public sector lender Canara Bank has launched lead management system (LMS) – i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0). The system has been launched to provide its services to customers irrespective of where they reside.

12. Who has awarded 2020 Dayton Literary Peace Prize?
a) Margaret Atwood
b) Richard C. Holbrooke
c) Braiswan Hook
d) Julie Sam

Click here to View Answer
Answer a) Margaret Atwood. The Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Award is named for the late U.S. diplomat who brokered the 1995 Bosnian peace accords reached in the Ohio city.

13. “Swachhta Pakhwara” observed by___________.
a) Railways
b) Army
c) Navy
d) Banks

Click here to View Answer
Answer a) Railways. Indian Railways is observing “Swachhta Pakhwara” from 16th to 30th September 2020. During the inaugural day of Pakhwara, Swachhta pledge was administered to Railway employees at all Zonal Railway HQs, Divisional Offices and other establishments.

14. World Largest Telescope to have IT controls built in __________.
a) USA
b) China
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. Several other multiple leading Indian scientific Institutions are also contributing to the project under the leadership of TCS.

15. World Peace Day is observed on_____________.
a) September 12
b) July 18
c) July 25
d) September 21

Click here to View Answer
Answer d) September 21. Every year, the World Peace Day is celebrated on September 21. The day is also called International Day of Peace. It is celebrated by the United Nations and also by the other world organisations.

16. What is the theme for World Peace Day 2020?
a) Live in Peace
b) World and Peace
c) Shaping Peace Together
d) Peace live

Click here to View Answer
Answer c) Shaping Peace Together. This year the day is being celebrated under the theme – Shaping Peace Together.

17.Babu Sivan who passed away, is associated with____________.
a) Musician
b) Film Maker
c) Actor
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Film Maker. Tamil director Babu Sivan passed away. He began his career by assisting director Dharani, who helmed films like Ghilli and Kurvi with Vijay.

Leave a Comment