Current Affairs Quiz – September 14 & 15 2021

Current Affairs Quiz – September 14 & 15 2021

Current Affairs Quiz – September 14 & 15  2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Union Cabinet has approved PLI Scheme worth Rs 26,058 crores for which sector?
a) Telecom sector
b) Railways sector
c) Auto sector and drone industry
d) Textiles sector

Click here to View Answer
Answer c) Auto sector and drone industry. The Union Cabinet on September 15, 2021, gave its approval to Rs. 26,058 crore production Linked Incentive (PLI) Scheme for the auto, auto-components and drone industry.

2. Which state launched Millet Mission with the aim of becoming the millet hub of India?
a) Chhattisgarh
b) Jharkhand
c) Telangana
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Chhattisgarh. Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel launched ‘Millet Mission’ on September 10, 2021 to make the state millet hub of the country by 2023.

3. Which state has declared encroachment of temple land as cognizable and non-bailable offence?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu.

4. ‘Medicine from the Sky’ initiative launched in ____________.
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Telangana.

5. Which state has topped among all other states of the country in terms of installation of off-grid solar pumps under Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha Evam Utthan Mahaabhiyaan (PM-KUSUM)?
a) Assam
b) Bihar
c) Haryana
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Haryana.

6. Which company has become first Spacetech startup to formally tie-up with ISRO?
a) Universal Aerospace
b) Starroot Aerospace
c) Space-Sky Aerospace
d) Skyroot Aerospace

Click here to View Answer
Answer d) Skyroot Aerospace. The Framework MoU will allow the company to undertake multiple tests and access facilities at various ISRO centres and avail the technical expertise of ISRO for testing and qualifying their space launch vehicle systems and subsystems.

7. Who has been appointed as mentor for Indian team for the T20 World Cup?
a) Saurav Ganguly
b) Muthaiah Muralidharan
c) Rahul Dravid
d) MS Dhoni

Click here to View Answer
Answer d) MS Dhoni.

8. Bhanumati Gheewala to get National Florence Nightingale Award 2021, is associated with which field?
a) Doctor
b) Nurse
c) Police
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Nurse.

9. International Day of Democracy is observed on___________.
a) Sept 15
b) Sept 18
c) Sept 10
d) Sept 23

Click here to View Answer
Answer a) Sept 15.

10. National Engineer’s Day is observed on___________.
a) Sept 15
b) Sept 18
c) Sept 10
d) Sept 23

Click here to View Answer
Answer a) Sept 15.

11. World Lymphoma Awareness Day is observed on___________.
a) Sept 15
b) Sept 18
c) Sept 10
d) Sept 23

Click here to View Answer
Answer a) Sept 15.

12. Which company’s co-founder Gaurav Gupta has decided to step down?
a) Swiggy
b) Zomato
c) Flipkart
d) Myntra

Click here to View Answer
Answer b) Zomato.

13. Aziz Akhannouch has been announced as the new Prime Minister of which nation?
a) Maldives
b) Morocco
c) Indonesia
d) Nigeria

Click here to View Answer
Answer b) Morocco. The King of Morocco Mohammed VI has appointed Aziz Akhannouch as the new Prime Minister of Morocco.

Leave a Comment