Current Affairs Quiz – September 12 2018

Current Affairs Quiz – September 12 2018

1. AASHA scheme is for ___________.
a) Childrens
b) Farmers
c) Womens
d) Adults

Click here to View Answer
Answer b) Farmers. The Cabinet chaired by PM Narendra Modi approved Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan (PM-AASHA) to protect income of farmers growing pulses, oilseeds and copra

2. Who is the new CEO of MD & CEO?
a) Kishore Kannan N
b) Prasanth Karthikeyan
c) Sankar Guru
d) Vibha Padalkar

Click here to View Answer
Answer d) Vibha Padalkar . HDFC Life has appointed Vibha Padalkar as its new Managing Director and CEO for a period of 3 years effective September 12. Padalkar, who joined the private life insurer in August 2008, was serving as the Chief Financial Officer.

3. Who has been appointed as the Sports Ambassador of Assam?
a) Hima Das
b) Sarbananda Sonowal
c) Sherin Vinoth
d) Hima Gopal

Click here to View Answer
Answer a) Hima Das. India’s ace sprinter Hima Das, who recently became the first Indian woman to win gold in track 400 m event at IAAF World U-20 Athletics Chamipionships in France, was appointed as Sports Ambassador of Assam by the state Chief Minister Sarbananda Sonowal.

4. Which among the following reactor is the Asia’s first research reactor?
a) Dhruv
b) Cirus
c) Apsara
d) Smrithi

Click here to View Answer
Answer c) Apsara. The Bhaba Atomic Research Centre has recommissioned an upgraded version of ‘Apsara’, the country’s oldest research reactor that was decommissioned almost a decade ago. Apsara was first made operational on August 4, 1956, becoming Asia’s first research reactor at the time.

5. Which Indian American scientist has been awarded as Outstanding Investigator Award with USD 6.5 million for cancer biomarkers?
a) Arul Chinnaiyan
b) Nandhu Madappan
c) Aravind Alagarsamy
d) Ajay Kumar A

Click here to View Answer
Answer a) Arul Chinnaiyan. Arul Chinnaiyan, an Indian-American scientist and professor at the University of Michigan, has been awarded an “Outstanding Investigator Award” along with a grant of $6.5 million by the U.S. National Cancer Institute.

6. Garcha won bronze in the 52nd ISSF World Championships in which field?
a) Swimming
b) Athletics
c) Shooting
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer c) Shooting. Gurnihal Singh Garcha won bronze in junior men’s shooting and qualified in the sixth place at the 52nd ISSF World Championships in Changwon, South Korea. Gurnihal, the 19-year old, was defeated by Elia Sdruccioli of Italy.

7. ‘Rosetta’ has developed by_________.
a) Google
b) Twitter
c) Youtube
d) Facebook

Click here to View Answer
Answer d) Facebook.Facebook has developed an artificial intelligence (AI) system ‘Rosetta’ which can detect text from over a billion images like memes and videos in real time. The AI detects rectangular regions in images that potentially contain text and then uses a neural network to recognise and transcribe what’s written.

8. VS Vyas is passed away aged 87, is associated with_______.
a) Journalist
b) Economist
c) Lyricist
d) Poet

Click here to View Answer
Answer b) Economist. Padma Bhushan awardee and economist VS Vyas passed away in Jaipur on Wednesday at the age of 87. He was previously a member of the Prime Minister’s Economic Advisory Council and worked with former prime ministers including Atal Bihari Vajpayee and Manmohan Singh.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment