Current Affairs Quiz – September 10 2019

Current Affairs Quiz – September 10 2019

1. Committee on the Rights of Persons with Disabilities held at___________.
a) Sweden
b) Canada
c) Geneva
d) Brazil

Click here to view Answer
Answer c) Geneva. The UN Committee on Convention on Rights of Persons with Disabilities (CRPD) in its 22nd Session took up India’s initial Country Report for consideration at UNHRC in Geneva.

2. National Conference on Crop Residue Management held in __________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer c) New Delhi. Parshottam Rupala, Union Minister of State for Agriculture & Farmers Welfare inaugurated National Conference on Crop residue Management for farmers from states of Punjab, Delhi.

3. 68th Plenary session of North Eastern Council held in _________.
a) Gurugram
b) Guwahati
c) Indore
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer b) Guwahati. 68th Plenary session of North Eastern Council (NEC) was held in Guwahati, Assam on 8- 9 September 2019. Plenary session was inaugurated by Union Home Minister Amit Shah.

4. World Suicide Prevention Day is observed on ___________.
a) July 19
b) August 20
c) August 30
d) September 10

Click here to view Answer
Answer d) September 10. World Suicide Prevention Day (WSPD) is an awareness day observed on 10 September every year, in order to provide worldwide commitment and action to prevent suicides, with various activities around the world since 2003.

5. Theme for World Suicide Prevention Day 2019 is_____________.
a) Working Together to Prevent Suicide
b) Working Hard to Prevent Suicide
c) Work to Prevent Suicide
d) Working Together to eradicate Suicide

Click here to view Answer
Answer a) Working Together to Prevent Suicide.

6. According to Knight Frank’s report , Mumbai secured __________th rank for co-living in India.
a) 3
b) 5
c) 8
d) 9

Click here to view Answer
Answer b) 5. Mumbai ranks 5th among 20 cities in Asia Pacific that can emerge as co-living destination, property consultant Knight Frank said.

7. Who has been appointed as MD of Microsoft India R&D?
a) Sukhla Raju
b) Bhargav Anandh Kumar
c) Rajiv Kumar
d) Latha Rao Punith

Click here to view Answer
Answer c) Rajiv Kumar. Microsoft has appointed Rajiv Kumar as the new Managing Director of Microsoft India (R&D) Private Limited (MIRPL), replacing Anil Bhansali, who held this role for six years.

8. SBI to offer MUDRA loans to____________broiler farmers.
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Telangana

Click here to view Answer
Answer c) Kerala. The local head office of State Bank of India has entered into a tie-up with Kudumbashree Broiler Farmers Producers Company and Kudumbashree Mission for financing poultry farmers under the Kerala Chicken (Kudumbashree) project.

9. India Ratings cuts NBFC growth forecast to _______per cent in FY20.
a) 8-9
b) 9-10
c) 11-15
d) 10-12

Click here to view Answer
Answer d) 10-12. In an indication of continued concerns for the NBFC sector, India Ratings revised its outlook for the non-banking finance companies to negative from stable and also maintained its negative outlook on large ticket housing finance companies (HFCs).

10. South Asia’s first cross-border pipeline is between _____________.
a) India and Nepal
b) India and China
c) China and Russia
d) China and Japan

Click here to view Answer
Answer a) India and Nepal. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the India-Nepal cross-border petroleum pipeline along with Nepal Prime Minister KP Sharma Oli through video conferencing on September 10, 2019.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment