Current Affairs Quiz – September 06 & 07 & 08 2020

Current Affairs Quiz – September 06 & 07 & 08 2020

1. Vodafone and Idea launches integrated brand identity ‘Vi’- The new brand is having the tagline ‘______________’.
a) Together for Tomorrow
b) Unity Together
c) Together we can
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Together for Tomorrow. The call on merging the two brands was taken in March 2017 and it got merged in 2018 from the Department of Telecommunications.

2. India now has become the __________ country in the world for testing Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV).
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth

Click here to View Answer
Answer c) Fourth. India now has become the fourth country in the world after the US, China and Russia to do such testing that would help missiles to travel at six times the speed of sound known as the hypersonic speed.

3. International Day of Clean Air for blue skies is observed on____________.
a) April 10
b) May 29
c) September 07
d) June 14

Click here to View Answer
Answer c) September 07. Raising public awareness, the individual, community, corporate and government level about the importance of clean air for health, productivity, economy and the environment.

4. Which state has topped in Ease of Doing Business ranking – 2019?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmla Sitharaman has announced the 4th edition of Business Reform Action Plan (BRAP) ranking of states.

5. Which state has launched Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window (SPARROW)?
a) Assam
b) Odisha
c) Punjab
d) J&K

Click here to View Answer
Answer d) J&K. Jammu & Kashmir Lieutenant Governor, Manoj Sinha launched the online portal, Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window (SPARROW) for Jammu & Kashmir Administrative Service Officers (JKAS).

6. Who has been appointed as president of the Federation of Automobile Dealers Associations (FADA)?
a) Ashish Harsharaj Kale
b) Suraj Khan
c) Aaryan Dev
d) Vinkesh Gulati

Click here to View Answer
Answer d) Vinkesh Gulati. The Federation of Automobile Dealers Associations (FADA) has announced the appointment of Vinkesh Gulati as its 35th President for the year 2020-22. He succeeds Ashish Harsharaj Kale as the new FADA President.

7. Who won F1 Italian Grand Prix 2020?
a) Carlos Sainz
b) Lewis Hamilton
c) Pierre Gasly
d) Parshottam Rupala

Click here to View Answer
Answer c) Pierre Gasly. This is his first Grand Prix win. Carlos Sainz Jr. (McLaren, Spain) came second followed by Lance Stroll (Racing Point, Canada) in third place. Lewis Hamilton ended at 7th place after he earned a 10-second stop and go penalty.

8. Who has been elected as the new President of the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM)?
a) Kenichi Ayukawa
b) Vipin Sondhi
c) Rajan Wadhera
d) Saraswaja M

Click here to View Answer
Answer a) Kenichi Ayukawa. He will replace Rajan Wadhera. Ashok Leyland MD and CEO, Vipin Sondhi has been elected as the new vice president of SIAM. SIAM is the apex body of the Indian automotive industry.

9. Who inaugurated 24×7 toll-free Mental Health Rehabilitation Helpline KIRAN?
a) Harsh Vardhan
b) Thaawarchand Gehlot
c) Narendra Singh Tomar
d) Krishan Pal

Click here to View Answer
Answer b) Thaawarchand Gehlot.

10. When was International Literacy Day observed?
a) September 8th
b) September 7th
c) September 5th
d) September 6th

Click here to View Answer
Answer a) September 8th.

11. Which australian cricketer has been appointed as trade envoy to India?
a) Ricky Pointing
b) Pollard
c) Matthew Hayden
d) John Morrison

Click here to View Answer
Answer c) Matthew Hayden. Government of Australia has appointed former cricketer, Matthew Hayden and Indian-origin politician Lisa Singh as trade envoys for advancing business ties with India.

12. Which country host G20 Education Ministers Meeting?
a) India
b) Saudi Arabia
c) CHina
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) Saudi Arabia. The Saudi Arabian Presidency has selected the following theme for the G20’s 2020 activities: Realizing Opportunities of the 21st Century For All.

13. DRDO successfully test ________ technology for hypersonic missiles.
a) Point out
b) Pull out
c) unmanned
d) Scramjet

Click here to View Answer
Answer d) Scramjet. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully flight-tested a Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV), which is an unmanned scramjet vehicle with the ability to travel at six times the speed of sound.

14. Who launched First World Solar Technology Summit?
a) Jim Ping
b) Kim Jong
c) Narendra Modi
d) Viladmir Putin

Click here to View Answer
Answer c) Narendra Modi. The First World Solar Technology Summit will be organised today by the International Solar Alliance. More than 26000 participants from 149 countries have registered to join the virtual Summit.

 

Leave a Comment