Current Affairs Quiz – September 01 & 02 2020

Current Affairs Quiz – September 01 & 02 2020

1. India, Japan, and ________ agreed to launch a resilient supply chain initiative in the Indo-Pacific region.
a) Australia
b) China
c) Russia
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer a) Australia. Australia-India-Japan Economic Ministers’ Joint Statement on Supply Chain Resilience was held on 1st September.

2. Which department is observing Swachhta Pakhwada from 1st to 15th September 2020?
a) Department of Statistics
b) Department of Fertilizers
c) Department of AYUSH
d) Department of Coal

Click here to View Answer
Answer b) Department of Fertilizers. Union Department of Fertilizers is observing Swachhta Pakhwada from 1st to 15th September 2020. All Public Sector Units as well as other Organizations under the Department are also participating in the Swachhta Abhiyan.

3. Who develops Pinaka Missiles in India?
a) HAL
b) DRDO
c) ISRO
d) IBM

Click here to View Answer
Answer b) DRDO. Pinaka is a multi-barrel rocket launch (MBRL) system produced in India for the Indian Army. It is developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO). These missiles have a guidance kit bolstered by an advanced navigation and control system.

4. GoI signed __________ contracts to supply Army regiments with Pinaka missiles.
a) Rs.800 crore
b) Rs.1,675 crore
c) Rs.2,580 crore
d) Rs.3,285 crore

Click here to View Answer
Answer c) Rs.2,580 crore. The Ministry of Defence has signed a contract to supply six Pinaka regiments, a system of rocket launchers, to the Indian Army. The approximate cost of the missiles is Rs.2,580 crore by 2024.

5. Former President Pranab Mukherjee who passed away recently served as the President of India from ________.
a) 2009-2014
b) 2010-2015
c) 2011-2016
d) 2012-2017

Click here to View Answer
Answer d) 2012-2017. Former President Pranab Mukherjee passed away on 31 August 2020. He was 84 years old. He passed away due to ill health. He served as the 13th President of India from 2012 to 2017.

6. Cabinet has approved which mission for Civil Services Capacity Building?
a) Mission Shakti
b) Mission Shivaay
c) Mission Dhrona
d) Mission Karmayogi

Click here to View Answer
Answer d) Mission Karmayogi. Mission Karmayogi aims to focus on capacity building of individual civil servants as well as institutional capacity building.

7. Which Indian renewable energy company has been ranked the world’s no. 1 in solar capacity?
a) NTPC Limited
b) Tata Power
c) JSW Energy
d) Adani Green

Click here to View Answer
Answer d) Adani Green. Indian renewable energy company, Adani Green has been ranked as the world’s number 1 solar energy company in terms of capacity.

8. Who became the first Indian to enter the second round of Grand Slam Singles event in the last 7 years?
a) Sumit Nagal
b) Prajnesh Gunneswaran
c) Somdev Devvarman
d) Yuki Bhambri

Click here to View Answer
Answer a) Sumit Nagal. The 23-year-old, who is currently world number 122, successfully stormed into the second round of the ongoing US Open. Somdev Devvarman had reached the second round of the Australian Open, US Open, and French Open earlier in 2013.

9. When was World Coconut Day observed?
a)September 2nd
b)September 1st
c)August 31st
d)August 30th

Click here to View Answer
Answer a) September 2nd. World Coconut Day was observed on September 2, 2020. The main objective behind the day’s celebration is to create awareness across the globe about the importance of the coconut and its benefits.

10. Which nation has committed Development Assistance loan worth Rs 3,500 Cr to India?
a) Russia
b) Japan
c) Germany
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Russia. The Japanese Government announced that it will provide loan assistance of Rs 3,500 crores to India as a response to COVID-19 crisis. This will also include implementation of health and medical policy. The loan is being received by India as an emergency fund.

11. Who developed World’s Largest Solar Tree?
a) IMD
b) CSIR-CMERI
c) SCTIMST
d) HAL

Click here to View Answer
Answer b) CSIR-CMERI. Council for Scientific and Industrial Research (CSIR)-Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI) has developed the World’s Largest Solar Tree at Durgapur, West Bengal.

12. Which nation has built a surface-to-air missile near a lake which is a part of Kailash-Mansarovar?
a) Pakistan
b) Nepal
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer c) China. China has built a surface-to-air missile near a lake which is a part of Kailash-Mansarovar amid the rising border tensions with India over the standoff in the Eastern Ladakh Sector.

 

Leave a Comment