Current Affairs Quiz – October 27 2019

Current Affairs Quiz – October 27 2019

1. Who is the current Union Minister for Petroleum and Natural Gas and Steel?
a) Arjun Munda
b) Shri Ragavendra
c) Dharmendra Pradhan
d) Amit Shah

Click here to View Answer
Answer c) Dharmendra Pradhan. Union Minister for Petroleum and Natural Gas and Steel, Dharmendra Pradhan addressed the Ministerial Meeting of Global Forum on Steel Excess Capacity in Tokyo.

2. 29th ministerial meet of BASIC countries was held at ____________.
a) Tokyo
b) Beijing
c) New Delhi
d) Uruguay

Click here to View Answer
Answer b) Beijing. The 29th ministerial meet of BASIC countries was held at Beijing between October 25-26, 2019. The BASIC countries include Brazil, South Africa, India and China.

3. World Day for Audiovisual Heritage is observed on_____________.
a) October 27
b) June 14
c) April 18
d) November 02

Click here to View Answer
Answer a) October 27. This commemorative day was chosen by UNESCO (the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) in 2005 to raise awareness of the significance and preservation risks of recorded sound and audiovisual documents (films, sound and video recordings, radio and television programmes).

4. Theme for World Day for Audiovisual Heritage is _______________.
a) Engage the Present through sound and Images
b) Engage the Future through sound and Images
c) Engage the Life through sound and Images
d) Engage the past through sound and Images

Click here to View Answer
Answer d) Engage the past through sound and Images. Theme 2019 – Engage the past through sound and Images

5. Who has been appointed as the chairman of Airports Authority of India ?
a) Ajay Singh
b) Abhay Krishna
c) Amar Nath
d) Arvind Singh

Click here to View Answer
Answer d) Arvind Singh. Senior IAS officer Arvind Singh has been appointed as the chairman of Airports Authority of India and Sukhbir Singh Sandhu will head the National Highways Authority of India as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the Centre.

6. Who is the first woman prime minister of Belgium?
a) Sophie Wilmes
b) Angel Morkel
c) Steffila John
d) Josephina Andrews

Click here to View Answer
Answer a) Sophie Wilmes. Belgian Budget Minister Sophie Wilmes has been chosen as the country’s new caretaker prime minister — a first for a woman, the current premier Charles Michel said.

7. Who is the current chief minister of Haryana?
a) Narain Arya
b) Satyadev Jeyadev
c) Manohar Lal Khattar
d) Pravin Parikar

Click here to View Answer
Answer c) Manohar Lal Khattar. Manohar Lal Khattar took oath as Haryana chief minister for the second term and will lead the BJP-JJP coalition government in the state.

8. Indian Overseas Bank headquarter is situated in___________.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Chennai. Public sector Indian Overseas Bank unveiled an healthcare insurance policy through online platform in association with Universal Sompo General Insurance Company Ltd.

9. Kotak Mahindra Bank launches first overseas branch at ___________.
a) USA
b) Australia
c) Dubai
d) Canada

Click here to View Answer
Answer c) Dubai. Kotak Mahindra Bank Ltd has launched its first overseas branch at Dubai International Financial Centre (DIFC), the lender said. This is in addition to the banking unit at the International Financial Centre at GIFT City in Gujarat.

10. BASIC countries are___________________________.
a) Brazil, India, China, Australia and South Africa
b) Brazil, India, China, Argentina and South Africa
c) Brazil, India, China and South Africa
d) Brazil, India, China, Indonesia and South Africa

Click here to View Answer
Answer c) Brazil, India, China and South Africa . The BASIC countries are the block of Brazil, India, China and South Africa formed based on an agreement in 2009. They committed to act jointly at the Copenhagen Climate Summit. The countries announced plans and targets accordingly. The grouping also agreed to provide technical aid to G77 countries.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment