Current Affairs Quiz – October 21 2018

Current Affairs Quiz – October 21 2018

1. National award in Netaji’s name announced for ____________.
a) Social service
b) Rescue workers
c) Scientist
d) Defence persons

Click here to View Answer
Answer b) Rescue workers. Prime Minister Narendra Modi announced a national award in the name of Netaji Subhas Chandra Bose for police personnel who do “exemplary” work in rescue and relief operations during disasters.

2. PM Modi inaugurates police memorial, museum in ______.
a) Chennai
b) Kolkata
c) Pune
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. PM Narendra Modi inaugurated and dedicated to the nation a newly-refurbished national police memorial and a newly-built police museum in Delhi.

3. Which country will host global meet on maternal, child health in December?
a) China
b) USA
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India would be the global host for a meet of stakeholders from nearly 100 countries on issues related to maternal and child health, the UNICEF has said.

4. Who has been elected as Treasurer of World Steel Association?
a) Sajjan Jindal
b) Shijesh Yadav
c) Jawahar Jindal
d) Jinder Mahal

Click here to View Answer
Answer a) Sajjan Jindal. JSW Steel CMD Sajjan Jindal was elected as the Treasurer of the World Steel Association (worldsteel). The association has also appointed Tata Steel MD TV Narendran and ArcelorMittal Chief LN Mittal as its members.

5. Which union minister has recieved Carnot Prize For Rural Electrification Effort?
a) Smriti Irani
b) Raj Nath Singh
c) Piyush Goyal
d) Suresh Prabhu

Click here to View Answer
Answer c) Piyush Goyal. Union Minister Piyush Goyal will receive the prestigious Carnot Prize from the Ivy League University of Pennsylvania in recognition of his work for rural electrification while he held the power and renewable energy portfolios.

6. World Steel Association headquarters is situated in _________.
a) Sweden
b) Scotland
c) Belgium
d) Bruges

Click here to View Answer
Answer c) Belgium. The World Steel Association (worldsteel) is a non-profit organisation with headquarters in Brussels, Belgium and its second office in Beijing, China

7. Which country will launch its own ‘moon’ in the sky to save energy, light up streets?
a) Japan
b) China
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. China is planning to put a ‘moon’ of its own in the night sky, and the motive reach beyond just a nod to the poetic beauty of the real celestial body. This artificial moon will replace conventional street lamps and help save a pretty penny in electricity expenses.

8. Which country has successfully tested world’s largest unmanned transport drone?
a) China
b) India
c) Nepal
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer a) China. China has successfully tested the world’s largest unmanned transport drone which can carry a payload of 1.5 tonnes.

 

Leave a Comment