Current Affairs Quiz – October 17 2019

Current Affairs Quiz – October 17 2019

1. Who is the brand ambassador of Mastercard?
a) Sachin Tendulkar
b) MS Dhoni
c) Parineeti Chopra
d) Anushka Sharma

Click here to View Answer
Answer b) MS Dhoni. Mastercard and it’s brand ambassador MS Dhoni have launched Team Cashless India campaign. It aims to bring more merchants and customers on board to boost digital payments in India.

2. Who won 6th Golden Shoe award?
a) Leonel Messi
b) Christiano Ronaldo
c) Kakka
d) Neymar

Click here to View Answer
Answer a) Leonel Messi. Barcelona FC captain Leonel Messi won the Golden Shoe for the 2018/19 season, for being the top scorer in the European leagues with 36 goals (in 34 games). This is his sixth Golden Shoe.

3. Van Dhan Internship Programme to help ___________.
a) Athletics
b) Adults
c) Scientists
d) Tribals

Click here to View Answer
Answer d) Tribals .The Ministry of Tribal Affairs launched the Van Dhan Internship Programme on October 17, 2019.

4. Indian Council of Medical Research (ICMR) awarded __________ biomedical scientists from different institutes across the country.
a) 22
b) 29
c) 35
d) 46

Click here to View Answer
Answer d) 46. Indian Council of Medical Research (ICMR) awarded 46 biomedical scientists from different institutes across the country for excellence in biomedical research.

5. Who has been as vice chairman of Global body World Steel Association (worldsteel) ?
a) T V Narendran
b) Lakshmi Mittal
c) Sajjan Jindal
d) Jinder Mahal

Click here to View Answer
Answer c) Sajjan Jindal. Global body World Steel Association (worldsteel) on October 16 said it has elected JSW Steel Chairman and Managing Director (CMD) Sajjan Jindal as its vice chairman.

6. Who has been appointed as Citi’s Asia-Pacific CEO?
a) Arjun Swamy
b) Peter Babej
c) John Steffin
d) Harsh Vardhan

Click here to View Answer
Answer b) Peter Babej. CITI named financial institutions group head Peter Babej as CEO of its Asia-Pacific region, who will begin his transition immediately.

7. Who has takes over as Director Refineries of IndianOil?
a) Ramakrishna Acharya
b) Shrikant Madhav Vaidya
c) Balaji Abhimanyu
d) Hari Krishnan M

Click here to View Answer
Answer b) Shrikant Madhav Vaidya. Mr. Shrikant Madhav Vaidya has taken over as the Director (Refineries) of IndianOil . He is also a Director on the board of Chennai Petroleum Corporation Ltd. (CPCL) & the 60 MMTPA West Coast Refinery and Petrochemicals Project.

8. Shirui Lily Festival inaugurated in ___________.
a) Manipur
b) Meghalaya
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer a) Manipur . Union Minister of State (Independent Charge) for Tourism and Culture Prahlad Singh Patel inaugurated Shirui Lily Festival, 2019 at Shirui Vangayan Ground of Ukhrul in Manipur.

9. International Day for the Eradication of Poverty is observed on ____________.
a) October 17
b) September 26
c) November 02
d) January 21

Click here to View Answer
Answer a) October 17. The United Nations’ (UN) International Day for the Eradication of Poverty is observed on October 17 each year since 1993.

10. The theme for International Day for the Eradication of Poverty 2019 is________________.
a) Acting together to Fight for children , their families & Friends to end poverty
b) Acting together to Stand for children , their families & communities to end poverty
c) Acting together to empower children , their families & Well Wishers to end poverty
d) Acting together to empower children , their families & communities to end poverty

Click here to View Answer
Answer d) Acting together to empower children , their families & communities to end poverty . Theme for 2019 is “Acting together to empower children , their families & communities to end poverty.

11. Indian Overseas Bank (IOB) has entered into an agreement with _____________, an online property marketplace.
a) Sulekha
b) BuildOwn
c) Magicbricks
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Magicbricks . Indian Overseas Bank (IOB) has entered into an agreement with Magicbricks, an online property marketplace, for the e-auction of more than 500 re-possessed properties worth more than ₹800 crore.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment