Current Affairs Quiz – October 17 & 18 2018

Current Affairs Quiz – October 17 & 18 2018

1. According to (BFSI) , which firm is the largest IT firm servicing banks?
a) TCS
b) CTS
c) Accenture
d) Wipro

Click here to View Answer
Answer c) Accenture. TCS has displaced Accenture as the world’s largest pure-play IT firm servicing banking, financial services and insurance (BFSI) sector.

2. ND Tiwari is passed away at 93, is associated with__________.
a) Cinema
b) Politician
c) Journalist
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Politician. Veteran politician ND Tiwari, the only Indian to serve as the CM of two states, Uttar Pradesh and Uttarakhand, passed away on his 93rd birthday in Delhi.

3. Leh city is located in_________.
a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Jammu and Kashmir
d) Rajastan

Click here to View Answer
Answer c) Jammu and Kashmir. Indian Railways has started the work to construct Bilaspur-Manali-Leh railway line, which will be the world’s highest rail network at 5,360 metres above the sea level.

4. India’s first cryptocurrency ATM installed in ____________.
a) Bengaluru
b) Chennai
c) Hyderabad
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru. An ATM for deposit and withdrawal of money for cryptocurrencies has been installed in Bengaluru’s Kemp Fort Mall by virtual currency exchange Unocoin.

5. Which Australian state has become 5th state to legalize abortion?
a) Sydney
b) Victoria
c) New South Whales
d) Queensland.

Click here to View Answer
Answer d) Queensland. Queensland has voted 50-41 in favour of a bill to legalise abortion, becoming the fifth Australian state to do so.

6. Milkman novel has been written by________.
a) Andrew Murray
b) Les Murray
c) Brigitte Lewis
d) Anna Burns

Click here to View Answer
Answer d) Anna Burns. Northern Irish author Anna Burns has won the 2018 Man Booker Prize for her novel ‘Milkman’, which is her third full-length novel.

7. Who has been elected as AMFI Chairman?
a) Nirmal Kumar
b) Nimesh Shah
c) Nanda M
d) Vaithy prabhu

Click here to View Answer
Answer b) Nimesh Shah. Nimesh Shah, Managing Director and Chief Executive Officer of ICICI Prudential Mutual Fund elected as Chairman of the trade body, Association of Mutual Funds in India (AMFI).

8. International Day for the Eradication of Poverty is observed as ____________.
a) 15 October
b) 16 October
c) 17 October
d) 18 October

Click here to View Answer
Answer c) 17 October. The theme for International Day for the Eradication of Poverty 2018 is “Coming together with those furthest behind to build an inclusive world of universal respect for human rights and dignity”.

9. Who has been appointed as advisor of Bank Bazaar?
a) SS Mundra
b) Arjun Ramachandran
c) Vishwas Kumar
d) Chandrasekhar

Click here to View Answer
Answer a) SS Mundra. He will help BankBazaar achieve 100 percent paperless and presence-less financing in India. He was a deputy governor at the RBI (Reserve Bank of India) for three years till July 2017.

10. India and Japan are to hold joint military exercise in ____________.
a) Mizoram
b) Nagaland
c) Tokyo
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer a) Mizoram. India and Japan are to hold the first-ever joint military exercise ‘DHARMA GUARDIAN-2018’ involving the Indian Army and Japan Ground Self Defence Force in Mizoram, India. The aim is to promote Military cooperation.

11. Who has launched a app called Raudram?
a) Rajni Kanth
b) Kamal Hasan
c) Narendra Modi
d) Edapadi palanisamy

Click here to View Answer
Answer b) Kamal Hasan. If the person feels any trouble, she should press the power button thrice within a minute. Once this is done, the emergency contacts, the call centre and the nearby police station will receive an instant alert.

Leave a Comment