Current Affairs Quiz – October 15 & 16 & 17 2020

Current Affairs Quiz – October 15 & 16 & 17 2020

Current Affairs Quiz – October 15 & 16 & 17 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which nation has granted regulatory approval to its second COVID-19 vaccine?
a)China
b)Russia
c)US
d)India

Click here to View Answer
Answer b) Russia.

2. World Students Day is observed on____________.
a) October 19
b) October 12
c) October 15
d) October 07

Click here to View Answer
Answer c) October 15. Theme: Learning for people, prosperity and peace.

3. Which state govt has launched ‘Sujal’ Mission to provide tap water fit for drinking?
a) Assam
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik has inaugurated “Sujal”, ‘Drink from Tap Mission’ scheme, to provide round the clock supply of quality tap drinking water in all urban areas of the state.

4. What are the Vaccines developed by Russia for Covid-19?
a) Sputnik V
b) EpiVacCorona
c) Both a and b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both a and b.

5. Which Bank has launched ‘The HealthyLife Programme’ for its customers?
a) HDFC
b) Axis Bank
c) SBI
d) RBI

Click here to View Answer
Answer a) HDFC. India’s leading private sector bank, HDFC Bank and Apollo Hospitals have collaborated to launch the “HealthyLife Programme”, a holistic healthcare solution.

6. When is the World Food Day celebrated?
a) October 15
b) October 16
c) October 17
d) October 14

Click here to View Answer
Answer b) October 16.

7. World Food Day 2020 marks ___________ anniversary of Food and Agricultural Organisation.
a) 74th
b) 75th
c) 77th
d) 100th

Click here to View Answer
Answer b) 75th.

8. Which bank won Central bank of the year award 2020?
a) Bank of Ghana
b) Bank of Canada
c) SBI
d) PNB Paribas

Click here to View Answer
Answer a) Bank of Ghana. “Bank of Ghana” has won the Central bank of the year award 2020. Apart from this, Mark Carney (Governor of the Bank of England) has won the Governor of the year at the Central bank of the year award 2020.

9. International Day of Rural Women is observed on____________.
a) October 03
b) October 17
c) October 15
d) october 29

Click here to View Answer
Answer c) October 15. The theme for this International Day of Rural Women is “Building rural women’s resilience in the wake of COVID-19

10. Which nation has elected as the president of ISA?
a) France
b) China
c) Japan
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. he Ministry of New and Renewable Energy has informed that India has been re-elected as President while France as the Co-President of International Solar Alliance (ISA) at the virtual meeting of ISA’s Third Assembly. The tenure will be for a time period of two years.

11. Which govt has announced to set up the world’s biggest Zinc Smelter project?
a) Haryana
b) Sikkim
c) Gujarat
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. Gujarat government has signed a pact with Vedanta Group firm Hindustan Zinc Ltd (HZL) to set up a greenfield zinc smelter in the state.

12. International Day for the Eradication of Poverty is observed annually on___________
a) November 11
b) November 17
c) October 17
d) October 11

Click here to View Answer
Answer b) OCtober 17. International Day for the Eradication of Poverty is observed annually on October 17 all over the globe. It is celebrated in the view of creating awareness among the people to know about those who struggling and living in poverty.

13. Mission Shakti launched in ______________.
a) Maharastra
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. It aims to reduce crime against women in the state. Under the scheme, the state will have a separate room for women complainants in 1,535 police stations spread all over the state.

14. KAPILA Campaign is launched by______________.
a) Ministry of Educarion
b) Ministry of Agriculture and Farmers welfare
c) Ministry of Electronics and Information Technology
d) Ministry of Science and Technology

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Education. The Union Education Minister Ramesh pokhriyal nishank recently launched KAPILA campaign. It is Kalam Programme for Intellectual Property Literacy and Awareness campaign.

15. According to Global Hunger Index, 2020, India secured_______________rank among 107countries.
a) 24th
b) 47th
c) 69th
d) 94th

Click here to View Answer
Answer d) 94th. According to the report, India ranked 94th among 107countries. The report put India under serious category with the score of 27.2.

16. The centre plans to make India Trans Fat free by which year?
a) 2030
b) 2024
c) 2022
d) 2021

Click here to View Answer
Answer c) 2022. The Union Health Minister Dr Harsh Vardhan announced that India has set a target of becoming trans-fat free by 2022. This target is year ahead of the target of World Health Organisation.

17. Who has been appointed as the Interim President of the International Weightlifting Federation(IWF)?
a) Abinav Mishra
b) Michael Irani
c) karamjeet Gaurav
d) John Steffin

Click here to View Answer
Answer b) Michael Irani. Dr Michael Irani of Great Britain (GBR) has been appointed as the Interim President of the International Weightlifting Federation(IWF), at the meeting of the IWF Executive Board, in accordance with the constitution of IWF. Michael Irani was appointed following the resignation of IWF President Tamás Aján.

18. Which state tops the Intellectual Property India annual report?
a) Punjab
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Punjab.In the Intellectual property India annual report, By statewise Punjab, Haryana, Himachal Pradesh took the First, Second and third places respectively.

Leave a Comment