Current Affairs Quiz – October 14 2019

Current Affairs Quiz – October 14 2019

1. India, Sierra Leone sign six agreements for ______________.
a) Weapons
b) Rice cultivation
c) Oil
d) ALl of these

Click here to View Answer
Answer b) Rice cultivation. India and Sierra Leone signed six agreements to achieve self-sufficiency in rice production. The agreements include extending a credit line of $30 million for rice cultivation.

2. Which State government has launched a statewide water grid project to provide a drinking water connection to every household?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh State government has launched a statewide water grid project to provide a drinking water connection to every household in the State by 2022.

3. BRICS Culture Ministers’ meeting held in ____________.
a) Sweden
b) Canada
c) Brazil
d) Spain

Click here to View Answer
Answer c) Brazil. Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent charge) Prahlad Singh Patel participated in BRICS Culture Ministers’ meeting held in Curitiba, Brazil.

4. Who has conferred the Madhya Pradesh government’s National Kishore Kumar Samman for 2018-19 ?
a) PC Sreeram
b) Priyadarshan
c) Santhosh Sivan
d) Allu Arjun

Click here to View Answer
Answer b) Priyadarshan. Noted director and producer Priyadarshan, was conferred the Madhya Pradesh government’s National Kishore Kumar Samman for 2018-19 at a function held in Khandwa, the birthplace of the legendary singer- actor, Kishore Kumar.

5. Rashtriya Sanskriti Mahotsav is held at___________.
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Odisha
d) Chattisgah

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. The flagship and premier festival of Ministry of Culture, the Rashtriya Sanskriti Mahotsav is to be conducted in Jabalpur, Madhya Pradesh on 14th October, 2019.

6. World Standards Day is observed on ___________.
a) October 14
b) May 29
c) November 29
d) December 12

Click here to View Answer
Answer a) October 14. World Standards Day (or International Standards Day) is celebrated internationally each year on 14 October.

7. Who is the most followed political leader on Instagram?
a) Rajiv Gandhi
b) Barack Obama
c) PM Modi
d) Jegan Mohan Reddy

Click here to View Answer
Answer c) PM Modi. Indian prime minister Narendra Modi has beaten yet another social media record. With over 30 million followers, the 64-year-old has become the world’s most followed political leader on photosharing app Instagram.

8. Who won Dutch Open To Clinch Maiden BWF World Tour Title?
a) Raiza Johnson-
b) Lakshya Sen
c) Abimanyu Dev
d) Abhay Krishna

Click here to View Answer
Answer b) Lakshya Sen.Rising Indian shuttler Lakshya Sen clinched his maiden BWF World Tour title by winning the Dutch Open men’s singles title after beating Yusuke Onodera of Japan in the summit clash in Almere.

9. Who became the most decorated gymnast in world championship history?
a) Larry Nassar
b) Katelyn Ohashi
c) Simone Biles
d) Laurie Hernande

Click here to View Answer
Answer c) Simone Biles. Simone Biles became the most decorated gymnast in world championship history, winning gold medals in the balance beam and the floor exercise to increase her career medal total in the championships to 25.

10. Manju Rani settles for silver medal, is associated with____________.
a) Wrestling
b) Shooting
c) Swimming
d) Boxing

Click here to View Answer
Answer d) Boxing. Indian boxer Manju Rani’s stupendous debut run at the Women’s World Championships ended with a silver medal after she lost the light flyweight (48kg) final to Russia’s Ekaterina Paltceva here.

11. Who won Shanghai Masters in ATP 2019?
a) Daniil Medvedev
b) Alexander Zverev
c) Aly Raisman
d) Gabby Douglas

Click here to View Answer
Answer a) Daniil Medvedev.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment