Current Affairs Quiz – October 13 2019

Current Affairs Quiz – October 13 2019

1. DHARMA GUARDIAN 2019 – a Joint Military Exercise between India and ___________.
a) Japan
b) China
c) Russia
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer a) Japan. Joint Military Exercise DHARMA GUARDIAN-2019 between India and Japan will be conducted at counter Insurgency and Jungle Warfare School, Vairengte from 19 Oct 2019 to 02 Nov 2019.

2. Who has become First In World To Run A Marathon In Under 2 Hours?
a) Cakiroglu Kushan
b) Eliud Kipchoge
c) Prater Madaer
d) John Holuing

Click here to View Answer
Answer b) Eliud Kipchoge . Kenya’s Eliud Kipchoge made history busting the mythical two-hour barrier marathon on a specially prepared course in a huge Vienna park.

3. Vajra Prahar – a a Joint Military Exercise between India and ___________.
a) Russia
b) Australia
c) Nepal
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. A joint military training exercise “Vajra Prahar” is conducted in Seattle between October 13, 2019 and October 28, 2019. The exercise is conducted alternately in India and US.

4. International Day for Disaster Risk Reduction is observed on_____________.
a) April 21
b) July 19
c) November 02
d) October 13

Click here to View Answer
Answer d) October 13. The International Day of Disaster Risk Reduction (IDDRR) was begun in 1989 by the United Nations General Assembly. The purpose of the day is to promote global culture towards risk awareness and disaster reduction.

5. The theme for International Day for Disaster Risk Reduction 2019 is_________________.
a) Promote global culture towards risk awareness and disaster reduction
b) Awareness towards the importance of reining in the risks that are faced by the global citizens
c) Reduce disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Reduce disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services . Theme: Reduce disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services.

6. Which country will be hosting the 2019 First Global DXB Challenge?
a) India
b) Kuwait
c) Dubai
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Dubai. Dubai will be hosting the 2019 First Global DXB Challenge, a large gathering for creative young minds in the fields of robotics and artificial intelligence.

7. Who has conferred with Lifetime Achievement Award at TiECON Chennai 2019?
a) Vijaya Kumar
b) MS Ananth
c) Arvind Ramamoorthy
d) Siva Ramakrishnan P

Click here to View Answer
Answer b) MS Ananth. Former Director of Indian Institute of Technology, Madras, MS Ananth was conferred with the Lifetime Achievement Award at the TiECON Chennai 2019 event held here.

8. Credit growth slows to ___________% in HI.
a) 8.74
b) 2.81
c) 6.13
d) 9.38

Click here to View Answer
Answer a) 8.74. According to the Reserve Bank of India’s scheduled banks’ statement of position in India, credit growth in the first half slowed to 8.74 per cent year-on-year (y-o-y) up to September 27, 2019.

9. India, ADB sign 190 million dollar loan agreement for improving road connectivity in ________________.
a) Tamil Nadu
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Rajastan. India and Asian Development Bank, ADB have signed 190 million dollar loan agreement for improving road connectivity in Rajasthan.

10. In World Championships, Mary Kom has signed off with _____________.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bronze.

 

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment