Current Affairs Quiz – October 08 2018

Current Affairs Quiz – October 08 2018

1. Who has become India’s first-ever gold medalist in the history of Youth Olympics?
a) Annesh Rubalin
b) Shinny Vjayan
c) Jeremy Lalrinnunga
d) Steffi Rosna

Click here to View Answer
Answer c) Jeremy Lalrinnunga. Weightlifter Jeremy Lalrinnunga has become India’s first-ever gold medallist in the history of Youth Olympics. The 15-year-old achieved the feat by lifting a total weight of 274 kg in the men’s 62 kg category at the 2018 Youth Olympic Games in Buenos Aires, Argentina on Monday.

2. DRDO headquarters is situated in_____.
a) Mumbai
b) Pune
c) Meghalaya
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. A man employed with Defence Research and Development Organisation (DRDO) was arrested on suspicion of leaking sensitive details about the BrahMos cruise missile to Pakistan.

3. Among the following persons, who has received the Nobel prize for economics?
a) Paul Romer
b) William John
c) Johnson Mathew
d) Christopher Regan

Click here to View Answer
Answer a) Paul Romer. American economists William D Nordhaus and Paul M Romer were awarded the 50th Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel for innovation, climate and economic growth.

4. Indian Navy begins bilateral exercise held in ___________with Japan after 5 yrs.
a) Nepal
b) Chennai
c) Vishagapatnam
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) Visakhapatnam. The Indian Navy began the third edition of JIMEX, a nine-day bilateral maritime exercise with Japan, after a gap of five years. The exercise is aimed at improving understanding and imbibing the best practices of each other, the Navy said.

5. Who won the Japanese Formula One Grand Prix?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Nico Rosberg
d) Kimi Räikkönen

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton moved to the brink of a fifth World Championship with a lights-to-flag Japanese Grand Prix victory. Mercedes’ Hamilton was dominant as title rival Sebastian Vettel ran into trouble attempting to gain ground from eighth place on the grid.

6. Which state minister has launched Nirman Kusuma programme?
a) Punjab
b) Maharastra
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. The main objective is to provide financial assistance for technical education to children of construction workers. The total cost of the project is around Rs. 1.09 crore that has been deposited to the accounts of the beneficiaries

7. India celebrates its 86th Air Force Day on 8th October in____________.
a) Uttarkhand
b) Chandigarh
c) Uttar Peadesh
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Peadesh. India celebrates its 86th Air Force Day on 8th October 2018. The Indian Air Force (IAF) is to hold a grand parade-cum-investiture ceremony at the Air Force Station at Hindon in Ghaziabad, Uttar Pradesh.

8. Maha madat has launched by________.
a) Tamil Nadu
b) kerala
c) Karnataka
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer d) Maharastra. The main aim of the Website app to help in the accurate analysis of the drought-like situation in villages of the state. The website has been created by the Relief and Rehabilitation Ministry with the help of the Maharashtra Remote Sensing Application Centre (MRSAC)

Leave a Comment