Current Affairs Quiz – October 04 2019

Current Affairs Quiz – October 04 2019

1. Exercise KAZIND-2019, a joint military exercise, between India and ______________.
a) Uzbekistan
b) Tajikistan
c) Mongolia
d) Kazakhstan

Click here to View Answer
Answer d) Kazakhstan. Exercise KAZIND-2019, a joint military exercise, between India and Kazakhstan is being held in Pithoragarh, Uttarakhand.

2. India’s first private train Tejas Express flagged off from ________.
a) Chennai
b) Lucknow
c) Pune
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Lucknow. India’s first private train Tejas Express was flagged off by UP CM Yogi Adityanath on Lucknow-Delhi route.

3. World Animal Day observed on _____________.
a) October 04
b) June 24
c) July 18
d) November 07

Click here to View Answer
Answer a) October 04. The mission of World Animal Day, is “To raise the status of animals in order to improve welfare standards around the globe.

4. World Space Week observed on _____________.
a) January 15
b) February 29
c) April 03
d) October 04

Click here to View Answer
Answer d) October 04. World Space Week (WSW) is an annual holiday observed from 4 to 10 October in various parts of the world, including Europe and Asia.

5. Which ministry has launched ‘Audio Odigos’ for 12 sites of India?
a) Textile ministry
b) Ministry of Tourism
c) Women and child development
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer b) Ministry of Tourism. Yogendra Tripathi, Secretary, Ministry of Tourism in the presence of Usha Sharma, DG, ASI launched the Audio Guide facility Audio Odigos for 12 sites of India(including Iconic Sites).

6. Which state CM has launched awareness campaign to stop power theft?
a) Chandigarh
b) Uttarakhand
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. Chief Minister Trivendra Singh Rawat launched an awareness campaign — Urjagiri — which aims at stopping power theft and saving.

7. Which cricketer has bagged the Professional Cricketers’ Association Players’ Player of the Year award ?
a) Kewin Anderson
b) Rohit Sharma
c) Ben Stokes
d) Ross Taylor

Click here to View Answer
Answer c) Ben Stokes . Ben Stokes bagged the Professional Cricketers’ Association Players’ Player of the Year award after his splendid show in the ICC Cricket World Cup and the Ashes.

8. Which company has signed Inter Creditor Agreements (ICAs) with Reliance HF, Dewan HF?
a) New India Assurance
b) Central Bank
c) ICICI prulife Assurance
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) New India Assurance. New India Assurance Company has signed the Deed of Accession for entering into the Inter Creditor Agreements for the Company’s exposure.

9. Government launches __________ portal to improve coal supply to power plants .
a) Swachchata
b) Rakshtriya
c) Abimanyu
d) Prakash

Click here to View Answer
Answer d) Prakash. The government launched a web portal, Prakash, with a view to improving coordination between the power, coal and railway ministries to ensure coal supplies to power plants.

10. RBI cuts repo rate by 25 bps to ___________%, maintains accommodative stance.
a) 2.31
b) 4.27
c) 4.9
d) 5.15

Click here to View Answer
Answer d) 5.15. The six-member Monetary Policy Committee (MPC) of the Reserve Bank of India slashed the short-term lending rate, repo rate, by 25 basis points in its fourth bimonthly policy review.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment