Current Affairs Quiz – November 30 2016

Current Affairs Quiz

1. Fortune’s Businessperson of the Year list 2016 topped by _______________
a) Satya Nadella
b) Ajay Banga
c) Mark Zuckerberg
d) Aditya Puri

Click here to View Answer
Answer c) Mark Zuckerberg. Four leading India-born CEOs including Microsoft’s Satya Nadella and Mastercard’s Ajay Banga who delivered big in taking their companies ahead have featured in Fortune’s Businessperson of the Year list topped by Facebook founder Mark Zuckerberg. HDFC Bank’s Managing Director Aditya Puri on the 36th position and Banga on 40th.

2. Which short film has won an award at the prestigious UNESCO Salon Youth Video Competition 2016?
a) Magical Piano
b) The Flying Machine
c) The Dark House
d) Peter and the Wolf

Click here to View Answer
Answer a) Magical Piano. ‘Magical Piano’, a short film by the Toonz Media Group has won an award at the prestigious UNESCO Salon Youth Video Competition 2016. In an event held in Marrakech, Morocco at the iconic COP 22 Green Zone in the UNESCO Pavilion on November 14, Salon Films Chairman Fred Wang and Armelle Arrou, Chief of Public Relations and Partnerships, UNESCO handed over the award.

3. Who has been appointed as the Delhi Chief Secretary?
a) Arun Kumar Goyal
b) Shubha Kumar
c) KV Chowdary
d) M. M. Kutty

Click here to View Answer
Answer d) M. M. Kutty. Senior IAS officer M. M. Kutty was appointed as the Delhi Chief Secretary. He replaced K. K. Sharma, who was transferred to the Union HRD Ministry as OSD. The Central government had sent back Mr. Kutty, a 1985 batch IAS officer, to his parent Union Territories cadre before the completion of the tenure of his Central deputation.

4. Susan Kiefel has been named _________________ first female High Court chief justice – ending 113 years of men leading the nation’s highest court
a) Malaysia
b) Australia
c) Thailand
d) United Arab Emirates

Click here to View Answer
Answer b) Australia . Susan Kiefel has been named Australia’s first female High Court chief justice – ending 113 years of men leading the nation’s highest court. She will become the Chief Justice of Australia on 30 January 2017. After months of speculation about who would replace retiring chief Robert French, the Turnbull government appointed serving High Court Justice Kiefel to the role.

5. Losar Festival being celebrated in _______________
a) Himachal Pradesh
b) Goa
c) Andra Pradesh
d) Jammu and Kashmir

Click here to View Answer
Answer d) Jammu and Kashmir . Losar Festival being celebrated in J&K, It is on the 29th day of the 10th month which is the time for the Losar celebrations. The festival starts on the first day of the 11th month officially. Losar celebrations in Jammu and Kashmir, in the Ladakh district can be regarded as the most elaborate and convoluted of the different social and religious events and festivals of Ladakh. There is an interesting story that is at the root of the Losar celebrations in Ladakh.

6. India’s economy witnessed a marginal acceleration, growing at ______ in the second quarter of 2016-17.
a) 7.3%
b) 7.4%
c) 7.5%
d) 7.6%

Click here to View Answer
Answer a) 7.3%. India’s economy witnessed a marginal acceleration, growing at 7.3% in the second quarter of 2016-17. It expanded by 7.1% in the first quarter of 2016-17 and at 7.6% in the corresponding quarter last year. The pick-up in growth in the second quarter was led by agriculture which grew at 3.3% in the quarter.

7. _____________ village in Sabarkantha district of Gujarat has earned the coveted tag of becoming India’s first digital village in India
a) Lakhapar
b) Meghpar
c) Akodara
d) Baranda

Click here to View Answer
Answer c) Akodara. Akodara village in Sabarkantha district of Gujarat has earned the coveted tag of becoming India’s first digital village in India. The village with a total population of 1,191 people and 250 households uses a various cashless system for payments of goods and services. All transactions in the village are carried out through digital modes like SMS, net-banking or debit cards.

8. Organ Donation Day is observed on?
a) November 29
b) November 30
c) November 25
d) November 26

Click here to View Answer
Answer b) November 30. Organ Donation Day is observed every year on 30th of November. Due to lack of awareness, there are myths and fears in peoples’ mind about organ donation. The aim of this day is to motivate normal human beings to pledge to donate organs after death, and to spread awareness about the importance of organ donation. Anybody can be an organ donor irrespective of their age, caste, religion, community etc.

9. Sachin Tendulkar’s autobiography ________________ has won the Crossword Book of the Year Award in the autobiography category
a) The Test of My Life
b) A Shot at History
c) Playing It My Way
d) At the Close of Play

Click here to View Answer
Answer c) Playing It My Way. Sachin Tendulkar’s autobiography ‘Playing It My Way’ has won the Crossword Book of the Year Award in the autobiography category. The book was co-written by cricket historian Boria Majumdar and released in November 2014. Earlier, the book had entered the Limca Book of Records for the ‘Bestselling Adult Hardback on Release’, logging most orders on the first day of publication.

10. India signed a ₹5,000-crore deal with the _____ to buy 145 M777 lightweight Howitzer guns for the Army
a) UK
b) Russia
c) North Korea
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. India signed a ₹5,000-crore deal with the US to buy 145 M777 lightweight Howitzer guns for the Army. The deal was approved by Defence Ministry in October to strengthen the Army, which has reportedly been facing a crunch in this weaponry segment. While 25 guns will come in ready-to-use condition, the remaining 120 will be assembled in India.

11. Which country has the highest-achieving primary & secondary pupils in international education tests in Maths& Science?
a) India
b) France
c) Singapore
d) Thailand

Click here to View Answer
Answer c) Singapore . Singapore has the highest-achieving primary & secondary pupils in international education tests in Maths& Science. Primary school pupils in Northern Ireland were ranked sixth at Maths,the highest of any in Europe. The top places in these rankings are dominated by East Asian countries.These international rankings, Trends in International Mathematics & Science Study,are published every 4yrs.

12. The book titled Conflicts of Interest: My Journey through India’s Green Movement written by ________________
a) Nadia Murad
b) Sunita Narain
c) Vandana Shiva
d) Arundhati Roy

Click here to View Answer
Answer b) Sunita Narain. The book titled Conflicts of Interest: My Journey through India’s Green Movement was in news in the last week of November 2016 as it was acquired by Penguin India. The book is Narain’s personal account. The book includes an “environmental manifesto” in which she lays out an outline for the direction India must take, if it is to deal with the exigencies of climate change and environmental degradation. In the book, Narain goes on to discuss how corporate lobbies and political interests often scuttle effective resolution of environmental issues.

13. Which country won the 2016 Davis Cup tennis title?
a) India
b) France
c) Germany
d) Argentina

Click here to View Answer
Answer d) Argentina . Argentina fought back to beat Croatia 3-2 and win the Davis Cup for the first time in a dramatic final in Zagreb. Croatia led 2-1 going into the final day and looked on course for their second title when Marin Cilic led Juan Martin del Potro by two sets to love.

14. Fifteen-time world champion Pankaj Advani won a ____________ medal at the IBSF World Snooker Championship
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bronze . Fifteen-time world champion Pankaj Advani suffered a 2-7 loss in the semifinals against Andrew Pagett of Wales to settle for a bronze medal at the IBSF World Snooker Championship. After a hard-fought four-hour quarterfinal that went down to the wire, defending champion Advani had to return to the table for the crucial semi final without much of a break.

15. Actor Fritz William Weaver who passed away recently, he was from ______________
a) USA
b) Japan
c) UK
d) France

Click here to View Answer
Answer a) USA. American Actor Fritz William Weaver who is is well known for his films like “Fail-Safe” and “The Day of the Dolphin“has passed away in New York, USA. He was 90 Weaver received his Tony in 1970 for his performance as strict Catholic boarding school teacher Jerome Malley in Robert Marasco’s long-running thriller “Child’s Play”. He appeared in the 2013 HBO telefilm “Muhammad Ali’s Greatest Fight” and in the features “The Cobbler” (2015) and “The Congressman” (2016).

Leave a Comment