Current Affairs Quiz – November 29 & 30 2020

Current Affairs Quiz – November 29 & 30 2020

Current Affairs Quiz – November 29 & 30  2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. National Organ Donation Day Is Observed On__________.
a) 25 November
b) 29 November
c) 27 November
d) 28 November

Click here to View Answer
Answer c) 27 November . In India, Every year 27th November is observed as ‘National Organ Donation Day’. In order to raise awareness of organ donation, the Indian government commemorates this day every year.

2. Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare 2020 observed on __________.
a) 29 November
b) 30 November
c) 12 November
d) 10 November

Click here to View Answer
Answer b) 30 November . Every November 30th, the Remembrance Day for all victims of chemical warfare is commemorated to pay tribute to the victims of chemical warfa

3. International Day of Solidarity with the Palestinian People is observed on _____________.
a) 29 November
b) 28 November
c) 27 November
d) 26 November

Click here to View Answer
Answer a) 29 November. The United Nations celebrates the International Day of Solidarity with the Palestinian People on November 29 every year.

4. Hayabusa2 Spacecraft belongs to______________.
a) China
b) India
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) Japan. The asteroid is located at a distance of about 300 million kilometres from the Earth. The spacecraft is to reach the earth in Southern Australia on December 6, 2020 carrying precious samples from the asteroid .

5. Who has become India ambassador for BAFTA’s Breakthrough initiative?
a) AR Rahman
b) Amir Khan
c) Jafnasahi
d) Hema Malini

Click here to View Answer
Answer a) AR Rahman. Music composer AR Rahman has been announced as the India ambassador for the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Breakthrough Initiative.

6. Singapore’s DBS Group completes takeover of which bank?
a) Equitas Bank
b) Lakshmi Vilas Bank
c) IDFC
d) HDFC

Click here to View Answer
Answer b) Lakshmi Vilas Bank. DBS confirmed it would continue to employ around 4,000 LVB staff. Rebranding of LVB branches has begun and ATM screens have also been reconfigured to reflect DBS’s logo.

7. Who has become fastest to reach 22,000 international runs?
a) Shane Watson
b) Kane Williamson
c) David Warner
d) Virat Kholi

Click here to View Answer
Answer d) Virat Kholi. Indian cricket team skipper Virat Kohli scripted another record in the game. He broke Sachin Tendulkar’s record and became the quickest batsman to complete 22,000 runs. He reached the milestone in his 462nd innings. Tendulkar batted 493 times to reach that mark.

8. Arab Gulf’s first coal-based power plant being developed in __________.
a) Oman
b) Iran
c) Iraq
d) Dubai

Click here to View Answer
Answer d) Dubai. The first coal-based power plant of Arab Gulf country is being developed in Saih Shuaib, Dubai, United Arab Emirates. The 2,400MW Hassyan clean coal power station will be built at an estimated cost of $ 3.4 billion.

9. ‘SMS Pay’ – launched by______________.
a) Yes Bank
b) Axis Bank
c) ICICI
d) SBI

Click here to View Answer
Answer a) Yes Bank. YES Bank has collaborated with French payment services company Worldline to launch the new facility.

10. Hualong – a Nuclear Power Sector belongs to_____________.
a) Japan
b) China
c) South Korea
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) China. China recently connected its first indigenously developed third generation nuclear power reactor called Hualong one to its national grid. The Hualong One nuclear power reactor is first of its kind.

Leave a Comment