Current Affairs Quiz – November 27 & 28 2019

Current Affairs Quiz – November 27 & 28 2019

1. Global Exhibition on Services-2019 organised in ____________.
a) Chennai
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. Piyush Goyal, Union Minister of Commerce and Industry & Railways inaugurated the Global Exhibition on Services (GES) 2019 in Bengaluru, Karnataka.

2. DEFCOM INDIA 2019 seminar being held in ______________.
a) New Delhi
b) Pune
c) Kolkata
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. A two-day seminar ‘DEFCOM INDIA 2019’ is being held at Manekshaw Centre in New Delhi from 26-27 November 2019. The theme for seminar is – ‘Communications: A Decisive Catalyst for Jointness’.

3. G Satheesh Reddy is the chairman of____________.
a) Defence Research and Development Organisation
b) Indian Space Research and organisation
c) Bhabha Atomic Research cooperation
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) Defence Research and Development Organisation . Defence Research and Development Organisation (DRDO) chairman G Satheesh Reddy was awarded honorary fellowship by Royal Aeronautical Society (RAeS) of United Kingdom (UK) during the Medals and Awards presentation ceremony in London.

4. Deepika Kumari-Atanu Das bag bronze medal, is associated with___________.
a) Archery
b) Swimming
c) Wrestling
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer a) Archery. The embattled Indian archers overcame all odds to ensure two medals in the recurve and compound mixed event of the Asian Archery championship.

5. Which state govt has set up state’s 1st vulture conservation?
a) Gujarat
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. In a major step to conserve the endangered vulture population, the Uttar Pradesh government will set up state’s first vulture conservation and breeding centre in farenda area of Maharajganj district.

6. Which National Park has to be declared as Tiger Reserve?
a) Bandipur National Park
b) Indravati National Park
c) Satpura National Park
d) Guru Ghasidas National Park

Click here to View Answer
Answer d) Guru Ghasidas National Park. Chhattisgarh government has decided to declare Guru Ghasidas National Park in Koriya district as the Tiger Reserve. The decision was taken in the 11th meeting of Chhattisgarh State Wildlife Board held under the chairmanship of Chief Minister Bhupesh Baghel at his official residence.

7. IEX – in this “E” represents______________.
a) Emmission
b) Exclsion
c) Energy
d) Exchange

Click here to View Answer
Answer c) Energy. India’s largest electricity trading platform Indian Energy Exchange (IEX) is planning to unveil the country’s first natural gas exchange by March 2020.

8. NuGen Mobility Summit-2019 being held in ____________.
a) Rajastan
b) Chandigarh
c) Punjab
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. Union Minister of Road Transport & Highways and Shipping, Nitin Gadkari inaugurated NuGen Mobility Summit-2019 at International Center of Automotive Technology (ICAT) in Manesar, Haryana.

9. Abhishek Verma-Jyothi Surekha combine claims compound mixed pair gold, is associated with__________.
a) Archery
b) Swimming
c) Wrestling
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer a) Archery. Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam claimed the top honours in compound mixed pair event to fetch India’s lone gold at the 21st Asian Archery Championships, which ended here with the country picking up seven medals.

10. 2023 Men’s Hockey World Cup will be held at______________.
a) Indore
b) Bhubaneswar
c) Rourkela
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c. The forthcoming edition of the extravaganza will be hosted in two cities – Bhubaneswar and Rourkela. The announcement was made at a glittering event at the Kalinga stadium amidst 15000 people.

11. According to World Migration Report 2020, ______________ million people are migrants.
a) 180
b) 210
c) 270
d) 300

Click here to View Answer
Answer c) 270. The number of international migrants globally reached an estimated 272 million in 2019, an increase of 51 million since 2010.

12. Sudhir Dar is passed away at 87, is associated with___________.
a) Social Activitist
b) Cartoonist
c) Actor
d) Politician

Click here to View Answer
Answer b) Cartoonist. Renowned cartoonist Sudhir Dar, whose works graced several newspapers in a career spanning 58 years, died on November 26 after suffering a cardiac arrest, his family members said. He was 87.

Leave a Comment