Current Affairs Quiz – November 25 & 26 2020

Current Affairs Quiz – November 25 & 26 2020

Current Affairs Quiz – November 25 & 26 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Football legend Diego Maradona passed away on November 25, 2020. He played for which nation’s national football team?
a) Brazil
b) Germany
c) France
d) Argentina

Click here to View Answer
Answer d) Argenetina. Argentinian Football legend Diego Maradona passed away on November 25, 2020, after suffering a heart attack. He had made his full international debut during Argentina’s game against Hungary in 1977.

2. Prime Minister Narendra Modi launched ‘Har Ghar Nal Yojana’ in which state on November 22, 2020?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Har Ghar Nal Yojana’ (Tap Water to Every Household) on November 22, 2020 for the residents of Uttar Pradesh’s Sonbhadra and Mirzapur district.

3. When is International Day for Elimination of violence against women observed?
a) November 26th
b) November 25th
c) November 24th
d) November 23rd

Click here to View Answer
Answer b) November 25th. The day aims to create awareness that women around the world are subjected to domestic violence, rape and other forms of violence. This year’s theme is “Fund, Respond, Prevent, Collect.”

4. Which film has been selected as India’s official entry for the Oscars?
a) Jallikattu
b) The Sky is Pink
c) Chhapaak
d) Gulabo Sitabo

Click here to View Answer
Answer a) Jallikattu. Malayalam film Jallikattu has been selected as India’s official entry for Oscars in the foreign-language film category.

5. Which private bank has been merged with Singapore-based DBS Bank India Ltd?
a) Dhanlaxmi Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) South Indian Bank
d) Lakshmi Vilas Bank

Click here to View Answer
Answer d) Lakshmi Vilas Bank. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi on November 25, 2020 approved the amalgamation of Lakshmi Vilas Bank Limited (LVB) with the wholly-owned subsidiary of Singapore-based DBS Bank in India.

6. Who has been appointed as the new independent Chairman of the International Cricket Council?
a) Greg Barclay
b) Saurav Ganguly
c) Mahela Jayawardena
d) Rahul Dravid

Click here to View Answer
Answer a) Greg Barclay. New Zealand’s Greg Barclay has been appointed as a new independent Chairman of the International Cricket Council (ICC). Barclay will be replacing Shashank Manohar who had stepped down from the post earlier in 2020.

7. Which is Constitution Day observed?
a) November 29th
b) November 28th
c) November 27th
d) November 26th

Click here to View Answer
Answer d) November 26th. Constitution Day will be celebrated across the country on November 26, 2020. The day is also known as National Law Day and commemorates the adoption of the Constitution in India.

8. Varunastra, a heavy weight Torpedo – launched by___________.
a) DRDO
b) Army
c) Navy
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) DRDO. The Defence Research Development Organization recently flagged off the first Varunastra, the heavy weight torpedo. The torpedo was designed and developed by the BDL, Vishakhapatnam Unit of Indian Navy.

9. Which Indian series has bagged Best Drama Series at the International Emmy Awards?
a) Mirzapur
b) Four more shots
c) Delhi Crime
d) Hostages

Click here to View Answer
Answer c) Delhi Crime. Delhi Crime is the first web-series from India to win an International Emmy Award. The show is written and directed by Richie Mehta and features actress Shefali Shah as the main character.

10. National milk day is observed on______________.
a) Nov 22
b) Nov 24
c) Nov 26
d) Nov 28

Click here to View Answer
Answer c) Nov 26. The day was fixed by all the dairy majors of the country including the National Dairy Development Board (NDDB), the Indian Dairy Association (IDA), along with 22 state-level milk federations.

11. Who is the father of India’s White Revolution?
a) Danraj Pillai
b) Verghese Kurien
c) Namo suddhique
d) Siddharth Yash

Click here to View Answer
Answer b) Verghese Kurien. In India, November 26 is celebrated as National Milk Day, since 2014, to commemorate the birthday of the father of India’s White Revolution, Dr Verghese Kurien (also nicknamed as Milkman of India).

12. Who has released book on the Life of Sri Guru Nanak Dev ji?
a) Ram Nath Govind
b) Narendra Modi
c) Vengaiyah Naidu
d) Shri Ravi Shankar Prasad

Click here to View Answer
Answer b) Narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi has released a book on the life and ideals of Guru Nanak Dev, the founder of Sikhism and first of its ten gurus.

13. Which car becomes India’s first vintage car to go electric?
a) Volkswagen Beetle
b) Ambassador
c) Austin Motor
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Volkswagen Beetle . The canary yellow Beetle, a 1948 model, is the first vintage car in India to be converted into an electric vehicle (EV).

14. Thaawarchand Gehlot e-launched Garima Greh- for_____________.
a) Transgenders
b) Street vendors
c) Women
d) Senior citizen

Click here to View Answer
Answer a) Transgenders. Union Minister for Social Justice & Empowerment, Thaawarchand Gehlot has e-launched a ‘National Portal for Transgender Persons’ and e-inaugurated a ‘Garima Greh: A Shelter Home for Transgender Persons’ in Vadodara, Gujarat.

15. With which country, India signed MoU for environment protection and biodiversity conservation?
a) Sweden
b) Thailand
c) Portugal
d) Finland

Click here to View Answer
Answer d) Finland. India and Finland on November 26, 2020, signed a Memorandum of Understanding for developing and strengthening cooperation between the two nations in the field of environment protection and biodiversity conservation.

16. Recently, Union Cabinet approved ____________ of capital infusion into the National Infrastructure Investment Fund.
a) Rs 6,000 crores
b) Rs 7,000 crores
c) Rs 8,000 crores
d) Rs 9,000 crores

Click here to View Answer
Answer a) Rs 6,000 crores. This is a part of the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan. The move will leverage to create financial pipeline of Rs 1 lakh crore.

Leave a Comment