Current Affairs Quiz – November 23 & 24 2019

Current Affairs Quiz – November 23 & 24 2019

1. FASTag is associated with____________.
a) Roadways
b) Airways
c) Waterways
d) All of these

Click here to View Answer
Answer a) Roadways. National Highways Authority of India (NHAI) is going to make fast tag facility mandatory on all its toll plazas from December 1. FASTag is using Radio Frequency Identification technology that makes toll payments directly from the prepaid account of the vehicle owner.

2. India secured _________th rank in physical activity : WHO
a) 4
b) 6
c) 8
d) 10

Click here to View Answer
Answer c) 8. The World Health Organization on November 22, 2019 published its study about physical activity of adolescents aged between 11 and 17 years.

3. India’s urban unemployment rate fell to_________% in March quarter: Report.
a) 9.3
b) 10.5
c) 12.4
d) 15.9

Click here to View Answer
Answer a) 9.3. The urban unemployment rate in India during the January to March period fell to the lowest level in at least four quarters to 9.3%, as per an unreleased government report seen by Reuters.

4. India’s first largest biotechnology conference Global Bio-India Summit, 2019 is held at__________.
a) New Deli
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. India’s first largest biotechnology stakeholders conglomerate, – the Global Bio-India (GBI) Summit, 2019 concluded in New Delhi. The three-day event was organized by the Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science & Technology, Government of India along with its Public Sector Undertaking.

5. Who has crowned as Mr Universe 2019?
a) Naraiyya appan
b) Chitharesh Natesan
c) Charles Adamu
d) Diwakar Pillai

Click here to View Answer
Answer b) Chitharesh Natesan. Chitahresh Natesan who is a 33yr old former hockey player turned bodybuilder. He is known as the ‘Indian Monster’ by bodybuilding circles. He became the first Indian to win Mr. Universe (Pro) 2019 in the 90kg category at the 11th World Bodybuilding and Physique Sports Championship(WBPF) in South Korea.

6. ETVAX: Potential Diarrhea vaccine developed in _____________.
a) Italy
b) Canada
c) Poland
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer d) Sweden. The researchers of University of Gothenburg in Sweden have developed a potential Diarrhea vaccine candidate, named as ‘ETVAX’.

7. Poonch Link up Day celebrated by Indian Army is observed on____________.
a) November 12
b) November 16
c) November 19
d) November 23

Click here to View Answer
Answer d) November 23. Indian Army on November 23, 2019 commemorated the Poonch Link-up Day. The even was organized to pay tribute to the soldiers who sacrificed their lived defending Poonch during the conflict in 1948.

8. Which is the longest sea beach in the world?
a) Marina
b) Cox’s Bazar
c) Sylet
d) Sonadia

Click here to View Answer
Answer b) Cox’s Bazar . Ocean Dance Festival is going to be held in the longest sea beach, Cox’s Bazar from 22nd-25th November. World Dance Alliance will organize the show “Dashavatar” in association with cultural organization Dhriti Nartanalaya on 24th November, 2019.

9. According to NSO survey, ___________% of Indian population suffering from disability.
a) 1.2
b) 1.9
c) 2.2
d) 3.4

Click here to View Answer
Answer c) 2.2. Overall percentage of persons with disability in the population was 2.2% during July 2018 to December 2018 in the country, showed a National Statistical Office (NSO) survey report.

10. Cox’s Bazar is located at____________.
a) Nepal
b) West Indies
c) Bangladesh
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. Ocean Dance Festival of Bangladesh is going to be held in the longest sea beach, Cox’s Bazar .

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment