Current Affairs Quiz – November 23 and 24 2016

Current Affairs Quiz

1. Which institute has been ranked as the top institution in the country by QS Employability Ranking?
a) Indian Institute of Technology Bombay
b) Indian Institute of Technology Kharagpur
c) Indian Institute of Technology Kanpur
d) Indian Institute of Technology Madras

Click here to View Answer
Answer b) Indian Institute of Technology Kharagpur. IIT Kharagpur has been ranked as the top institution in the country by QS Employability Ranking, with IIT Bombay also figuring in the list of top 100 universities in the world. The IIT Kharagpur has been ranked in the range of 71-80, the highest position among Indian institutions, out of 200 universities from across the world.

2. Indian journalist _________________ has been conferred with the International Press Freedom Award for her reporting from the Naxal-infested Bastar area
a) Anita Pratap
b) Amrita Cheema
c) Chitra Subramaniam
d) Malini Subramaniam

Click here to View Answer
Answer d) Malini Subramaniam. Indian journalist Malini Subramaniam has been conferred with the International Press Freedom Award for her reporting from the Naxal-infested Bastar area, one of the four journalists felicitated by the annual award for their commitment to a free press. Jailed Egyptian photographer Abou Zeid, known as Shawkan, was given an award in absentia.

3. Who has been named as US ambassador to the United Nations?
a) Bobby Jindal
b) Sarah Palin
c) Nikki Haley
d) Kelly Ayotte

Click here to View Answer
Answer c) Nikki Haley. President-elect Donald Trump named South Carolina’s Indian American governor Nikki Haley as the US ambassador to the United Nations, a high profile cabinet-rank position that will make her a leading face of the administration’s foreign policy.

4. Who has been appointed as new Chairman of National Highways Authority of India (NHAI)?
a) Yudhvir Singh Malik
b) Anand Kumar Singh
c) Veena Ish
d) Niraj Verma

Click here to View Answer
Answer a) Yudhvir Singh Malik. Yudhvir Singh Malik, the Special Secretary with NITI Aayog, has been appointed as new Chairman of National Highways Authority of India (NHAI). “Yudhvir Malik who was with NITI Aayog joins as new NHAI Chairman in place of Raghav Chandra. A statutory body under the ministry, NHAI is entrusted with the task of implementing National Highways Development Project (NHDP), India’s largest-ever highways project.

5. The 13th World Robot Olympiad will be held in ____________ for the first time
a) USA
b) India
c) China
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer b) India. The 13th World Robot Olympiad will be held in India for the first time, with over 2,000 students from 54 countries participating to find innovative ways, using robotic technology, to reduce, manage and recycle waste that we daily generate. The World Robotic Olympiad is an event for science, technology and education which brings together young people from across the world.

6. The fifth edition of International Tourism Mart inaugurated in _____________
a) Meghalaya
b) Sikkim
c) Bihar
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer d) Manipur . The 5th International Tourism Mart (ITM) was inaugurated by the Chief Minister of Manipur Shri Okram Ibobi Singh in presence of Union Tourism Secretary Shri Vinod Zutshi in Imphal Manipur. The ITM is organized by the Union Ministry of Tourism in association with the North Eastern States and the state of West Bengal.

7. ________________became the first payments bank in the country to launch live banking services in Rajasthan
a) Airtel
b) Tech Mahindra
c) Reliance Industries
d) FINO PayTech

Click here to View Answer
Answer a) Airtel . Airtel has launched India’s first live payments bank aimed at testing systems and processes ahead of a full-scale pan-Indian launch, Airtel Payments Bank has rolled out a pilot of its banking services in Rajasthan, a company statement said on Wednesday. Airtel Payments Bank is a subsidiary of Bharti Airtel.

8. The upgraded _________________twin-seat aircraft has received Initial Operation Clearance (IOC)
a) Jaguar DARIN II
b) Jaguar DARIN IV
c) Jaguar DARIN III
d) Jaguar DARIN I

Click here to View Answer
Answer c) Jaguar DARIN III. In a significant milestone for the country’s military aviation sector, the upgraded Jaguar DARIN III twin-seat aircraft has received Initial Operation Clearance (IOC). Deputy Chief of IAF, Air Marshal R K S Bhadauria, who flew the aircraft at HAL airport here recently, announced the satisfactory completion of IOC.

9. Which state government has decided to launch a project to provide quality meals at cheap prices to people belonging to the weaker sections of the society?
a) Telangana
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Rajasthan . Rajasthan government has decided to launch a project to provide quality meals at cheap prices to people belonging to the weaker sections of the society. Under the ‘Annapurna Rasoi Programme’, labourers, rickshaw pullers, auto drivers, students and working women among others will be provided breakfast at ₹5 per plate and lunch and dinner at ₹8 per plate.

10. Which state sports department has renamed the state-level Chief Minister’s Trophy for men’s and women’s football and volleyball after martyred jawan Hangpan Dada?
a) Tamil Nadu
b) Jammu and Kashmir
c) Punjab
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh’s sports department has renamed the state-level Chief Minister’s Trophy for men’s and women’s football and volleyball after martyred jawan Hangpan Dada. Dada died in Kupwara on May 27 this year after killing three terrorists. Chief Minister Pema Khandu had proposed renaming the trophy after the martyr, with the decision being ratified.

11. The central bank of ___________ banned the use and exchange of India’s new ₹500 and ₹2,000 notes
a) Bahrain
b) Nepal
c) Cuba
d) Iraq

Click here to View Answer
Answer b) Nepal . The central bank of Nepal banned the use and exchange of India’s new ₹500 and ₹2,000 notes. The new notes are “illegal” and cannot be exchanged until the RBI issues a notification under the Foreign Exchange Management Act, the bank said. Notably, Indian currency is widely accepted in Nepal, where people have been facing problems exchanging old notes.

12. The 24th edition of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit held at _______________
a) Lima, Peru
b) Santiago, Chile
c) Beijing, China
d) Jakarta, Indonesia

Click here to View Answer
Answer a) Lima, Peru. Asia-Pacific Economic Cooperation, The 24th edition of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit concluded on 20 November 2016 in Lima, Peru. The summit ended with adoption of the 2016 Leaders Declaration. The summit also closed with a joint pledge to work toward a new free trade agreement that would include all 21 members as a path to “sustainable, balanced and inclusive growth.” The theme of the 24th APEC Summit was “Quality Growth and Human Development”. The architecture of Caral, an ancient city of Peru, served as the inspiration for the official logo of the APEC summit.

13. Who will be the chief guest at the 14th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention to be held in January?
a) Ricardo Costa
b) Pedro Passos Coelho
c) António Guterres
d) Antonio Costa

Click here to View Answer
Answer d) Antonio Costa. Antonio Costa, the Indian-origin prime minister of the Republic of Portugal will be the chief guest at the 14th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention to be held in January. Costa will participate in the inaugural session of the PBD Convention on 7 January and will address the delegates on 8 January, the second day of the three-day event. Costa, 54, is a former mayor of Lisbon. He put together a coalition of left parties that is currently in power in Portugal.

14. Indian Railways may soon get an advanced system which named as ____________ to check collisions
a) Tri-India
b) Tri-Netra
c) Tri-Colour
d) Tri-Rail

Click here to View Answer
Answer b) Tri-Netra. Indian Railways may soon get an advanced system, called “Tri-Netra”, on its trains which will help reduce train accidents by keeping a record of the track maintenance and will also provide better visibility during foggy days. Senior railway officers said Tri-Netra system is made up of a high-resolution optical video camera, high-sensitivity infrared video camera and a radar-based terrain mapping system.

15. Which country will bid to host the 2019 FIFA Under-20 World Cup?
a) Germany
b) Brazil
c) Spain
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India . India will bid to host the 2019 FIFA Under-20 World Cup in the coming months as part of its endeavour to develop the game in the country, All India Football Federation President Praful Patel said Patel was confident that winning the bid to host the 2017 Fifa Under-17 World Cup would go a long way to help India gain the opportunity.

16. K. Subaash who passed away recently was a/an
a) Movie Director
b) Story Writer
c) Both a and b
d) Actor

Click here to View Answer
Answer c) Both a and b. Tamil filmmaker K. Subaash, the story writer of Shah Rukh Khan’s biggest grosser ‘Chennai Express’, passed away at the SRM Hospital in Chennai. “He was suffering from kidney failure and was on dialysis for the last few years.

17. MGK Menon who passed away recently was a/an
a) Department Secretary
b) Physicist
c) Minister of State
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. Prof. M G K Menon, an acclaimed physicist, who had played a prominent role in the development of science and technology in the country over the last five decades, died. Menon, who served as a minister of state for science and technology and education in the V P Singh government, had earlier worked as Secretary in the Departments of Science and Technology and Environment in the Union government.

18. Dr Viveki Rai who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Politician
c) Writer
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer c) Writer . Dr Viveki Rai, the renowned Hindi and Bhojpuri litterateur, died on 22 November 2016 in Varanasi, Uttar Pradesh. He was 92. His works mainly depict rural life of India. His first story was published in 1945 in the then-popular newspaper Aaj. He also wrote several articles and columns in magazines and newspapers too.

Leave a Comment