Current Affairs Quiz – November 22 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been elected as president of Asia Rugby at its AGM in Hong Kong?
a) Asif Khan
b) Aga Hussain
c) Sohail Ahmed
d) Munaf Patel

Click here to View Answer
Answer b) Aga Hussain. Former national rugby captain Aga Hussain has been elected the president of Asia Rugby at its AGM in Hong Kong on November 19. He has thus become the first Indian to occupy the post. He has served as the representative of Rugby India on the Asia Rugby Council since 2000. Hussain a founding member of Indian Rugby Football Union (now renamed Rugby India) who played the game for 26 years at club.

2. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a new scheme — Mahila Shakti Kendra — to empower rural women with an outlay of _____
a) 3636 crore
b) 2786 crore
c) 2156 crore
d) 1926 crore

Click here to View Answer
Answer a) 3636 crore. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a new scheme — Mahila Shakti Kendra — to empower rural women with an outlay of Rs 3,636.85 crore, with a Central share of Rs 3,084.96 crore during the period 2017-18 to 2019-20. It also approved the expansion of an umbrella scheme on women’s protection and empowerment for the period 2017-18 to 2019-20. The objectives of the scheme include improvement in child sex ratio, ensuring survival, protection and education of the girl child, to provide an interface to rural women to avail of entitlements.

3. The government has constituted a task force for redrafting the 50-year old income tax law in sync with the economic needs of the country, who is the convener of the taskforce?
a) Urjit Patel
b) Arvind Panagariya
c) Arbind Modi
d) Amitabh Kant

Click here to View Answer
Answer c) Arbind Modi. The government has constituted a task force for redrafting the 50-year old income tax law in sync with the economic needs of the country. The six-member task force will have Arbind Modi, CBDT Member (Legislation) as the Convener and other members, including Girish Ahuja (chartered accountant), Rajiv Memani (Chairman and Regional Managing Partner of EY) and Mansi Kedia (Consultant, ICRIER). Prime Minister Narendra Modi, during the annual conference of tax officers in September, had observed that the Income-tax Act, 1961 was drafted more than 50 years ago and it needs to be redrafted.

4. The Union Cabinet has approved the signing and ratifying of an Agreement between India and _________ on cooperation and mutual assistance in customs matters
a) Austria
b) France
c) Canada
d) Philippines

Click here to View Answer
Answer d) Philippines. The Union Cabinet has approved the signing and ratifying of an Agreement between India and Philippines on cooperation and mutual assistance in customs matters. The Agreement will help in the availability of relevant information for the prevention and investigation of Customs offences. The Agreement is also expected to facilitate trade and ensure efficient clearance of goods traded between the countries.

5. The Union Cabinet has approved India’s Membership for European Bank for Reconstruction & Development (EBRD), headquarters of European Bank for Reconstruction & Development located in ___________
a) Washington
b) London
c) Moscow
d) Geneva

Click here to View Answer
Answer b) London. The Union Cabinet has approved India’s Membership for European Bank for Reconstruction & Development (EBRD). Membership of EBRD would enhance India’s international profile and promote its economic interests. India’s investment opportunities would get a boost. The issue relating to acquiring the membership of the “European Bank for Reconstruction & Development (EBRD)” had been under consideration of the Government.

6. The Union Cabinet approved signing an Agreement on Cooperation between India and __________ in the field of combating all forms of terrorism and organized crime
a) Japan
b) China
c) Russia
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Russia. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its approval for signing an Agreement on Cooperation between India and Russia in the field of combating all forms of terrorism and organized crime. The Agreement is proposed to be signed during the upcoming visit of Indian Delegation, led by Home Minister, to Russia from 27-29 November, 2017.

7. State-owned Indian Oil Corporation (IOC) has announced launch of nation’s first electric vehicle charging station at a petrol pump in ________
a) Jaipur
b) Agra
c) Pune
d) Nagpur

Click here to View Answer
Answer c) Pune. State-owned Indian Oil Corporation (IOC) has announced launch of nation’s first electric vehicle charging station at a petrol pump in Nagpur. IOC, in collaboration with Ola, hasa launched the country’s first electric charging station at one of its petrol-diesel stations in Nagpur. It is the first city to introduce Electric Public Transportation Model in India.

8. Messaging app Hike has tied up with ____________to power its mobile wallet product
a) Airtel Payments Bank
b) Paytm Payments Bank
c) Indian Post Payments Bank
d) Fino Payment Bank

Click here to View Answer
Answer a) Airtel Payments Bank. Messaging app Hike has tied up with Airtel Payments Bank to power its mobile wallet product. Hike users will have access to the bank’s vast product line including merchant and utility payments. The SoftBank-backed app, which has over 100 million registered users, saw over 30 per cent month-on-month growth for its wallet service.

9. Which social network aims to train 5 lakh Indians on digital skills by 2020?
a) Google
b) Hike
c) Facebook
d) Youtube

Click here to View Answer
Answer c) Facebook. Social networking giant Facebook on November,22 2017 said it expects to train about five lakh people in India on digital skills by 2020 and has unveiled two programmes designed for individuals and start-ups. The two programmes – Facebook Digital Training and Facebook Startup Training Hubs – are being rolled out in India before any other country.

10. The Global Entrepreneurship Summit 2017 being hosted by India along with the ______is a testament to the “strong friendship” between the two countries
a) USA
b) UK
c) China
d) France

Click here to View Answer
Answer a) USA. The Global Entrepreneurship Summit 2017 being hosted by India along with the US is a testament to the “strong friendship” between the two countries. The summit, to be attended by 1,500 entrepreneurs from 170 countries, would have around 350 participants from the US, a large number of whom are Indian-Americans. US President Donald Trump’s daughter and adviser Ivanka Trump is leading a high-powered American delegation of officials, women entrepreneurs and businessmen for the GES in Hyderabad from November 28-30.

11. India and _________ expect to work closely in adopting and promoting green technologies where small and medium enterprises would play critical role
a) Germany
b) Norway
c) Sweden
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) Sweden. India and Sweden expect to work closely in adopting and promoting green technologies where small and medium enterprises would play critical role. India–Sweden Innovations’ Accelerator Programme aims to facilitate transfer of innovative clean technologies and solutions from Sweden to India and provide a bridge for commercial Swedish–Indian innovation cooperation. The programme has facilitated interaction between more than 45 Swedish companies and 300 Indian companies through workshops and B2B meetings.

12. Biju Phukan who passed away recently was a/an
a) Journalist
b) Singer
c) Politician
d) Actor

Click here to View Answer
Answer d) Actor. Popular Assamese film and theatre actor Biju Phukan died. He was 69. He was born in 1948 in Dibrugarh, where he studied in Kanoi College before shifting to Guwahati to start his film career. Phukan appeared in more than 80 Assamese feature films till his death. ‘Aranya’, which was directed by Samarendra Narayan Dev was adjudged the best regional film at the National Film Awards.

Leave a Comment