Current Affairs Quiz – November 22 2016

Current Affairs QUiz

1. Infosys Science Foundation has announced the coveted Infosys Prize 2016, who won the prize in the Engineering and Computer Science category?
a) Anil Bharadwaj
b) Gagandeep Kang
c) V Kumaran
d) Kaivan Munshi

Click here to View Answer
Answer c) V Kumaran. Infosys Science Foundation has announced the coveted Infosys Prize 2016 and six achievers, including Professor V Kumaran of the department of chemical engineering at Indian Institute of Science, Bengaluru, have emerged as winners. Kumaran won the prize in the Engineering and Computer Science category for making contributions in the field of cardiovascular and pulmonary health.

2. Who has been elected as president of the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) for 2017?
a) Pankaj Patel
b) Vikram Lal
c) Dilip Shanghvi
d) Gautam Adani

Click here to View Answer
Answer a) Pankaj Patel. Chairman and managing director of Cadila Healthcare Ltd, Pankaj Patel has been elected president of the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) for 2017. Patel will take over from Harshavardhan Neotia, chairman of Ambuja Neotia Group, during the FICCI AGM to be held on 16 and 17 December in New Delhi. Established in 1927, FICCI, an association of business organizations, is regarded as one of the oldest and largest ones in the country.

3. India has been ranked ____ on Climate Change Performance Index (CCPI) 2017
a) 11th
b) 20th
c) 37th
d) 55th

Click here to View Answer
Answer b) 20th . India has been ranked 20th on Climate Change Performance Index (CCPI) 2017, which underlined that countries like India are making “great efforts” in the fields of renewables and energy efficiency. The publication was issued by German watch and Climate Action Network Europe. With the historic Paris Agreement having recently entered into force, the latest CCPI confirms a boost for renewable energy and positive developments in energy efficiency.

4. Defence Minister Manohar Parrikar commissioned the newest indigenously-built destroyer _________________ into the force
a) INS Mumbai
b) INS Kochi
c) INS Pune
d) INS Chennai

Click here to View Answer
Answer d) INS Chennai. Defence Minister Manohar Parrikar commissioned the newest indigenously-built destroyer INS Chennai into the force. This is a historic day for the Indian Navy,” Parrikar said, lauding the indigenously designed and constructed, Kolkata-class guided missile destroyer built by Mazagaon Dock Shipbuilders Ltd. (MDL) in Mumbai.

5. India successfully conducted twin trials of the indigenously developed nuclear-capable _____________ missile from Chandipur in Odisha
a) Prithvi-I
b) Prithvi-II
c) Agni-I
d) Agnii-II

Click here to View Answer
Answer b) Prithvi-II. India successfully conducted twin trials of the indigenously developed nuclear-capable Prithvi-II missile from Chandipur in Odisha. The test was carried out by the specially formed Strategic Forces Command and monitored by the Defence Research and Development Organisation. The surface-to-surface missile has a range of 350 kms and can carry 500-1000 kgs of warheads.

6. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu commissioned a 5 MW solar power plant in _______________ district
a) East Godavari
b) Guntur
c) Visakhapatnam
d) West Godavari

Click here to View Answer
Answer d) West Godavari. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu commissioned a 5 MW solar power plant in Gollagudem village of the West Godavari district. The plant, set up at a cost of ₹37.58 crore, will produce 8.06 million units of power annually. Andhra Pradesh had also commissioned India’s first solar park with a capacity of 250 MW in Ananthapuramu district.

7. Which country launched a 712-km quantum communication line, stated to be the world’s longest secure telecommunications network?
a) USA
b) Russia
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer c) China . China launched a 712-km quantum communication line, stated to be the world’s longest secure telecommunications network. Linking Hefei to Shanghai, the line is equipped with ultra-high security systems and is claimed to be hack-proof. It is part of a 2,000-km Beijing-Shanghai communication line, which will be connected to China’s quantum satellite for space-to-Earth communication network.

8. Reserve Bank of India allowed the small borrowers would get additional ___ days to repay their credit
a) 15
b) 25
c) 50
d) 60

Click here to View Answer
Answer d) 60. Amid the cash crunch following demonetisation, the RBI said that small borrowers would get an additional 60 days to repay their credit. Borrowers with housing, car, farm, and other loans of up to ₹1 crore from banks and finance companies would be eligible for this. Further, this is applicable to loans payable between November 1 and December 31.

9. India and ____________ signed a ‘Joint Declaration’ for the implementation of Automatic Exchange of Information on business standard
a) Hong Kong
b) Switzerland
c) Singapore
d) United Arab Emirates

Click here to View Answer
Answer b) Switzerland . India signed a ‘Joint Declaration’ for the implementation of Automatic Exchange of Information with Switzerland which will allow India to receive financial information of accounts held by Indian residents in Switzerland starting 2018. The move aims to curb black money stashed in offshore accounts, a release stated.

10. The Indian Railways waived the service tax on e-tickets and i-tickets booked via IRCTC’s online website from November 23 to ____________
a) November 30
b) December 30
c) December 31
d) March 31

Click here to View Answer
Answer c) December 31. The Indian Railways waived the service tax on e-tickets and i-tickets booked via IRCTC’s online website from November 23 to December 31 this year. This comes as an attempt to promote cashless economy, reports said. Earlier, PM Modi had said that schemes like Jan Dhan Yojana, Aadhaar, and demonetisation are steps towards becoming a cashless, corruption-free economy.

11. Mahindra & Mahindra opened its Rs 150 crore spare parts warehouse in ____________
a) Jaipur
b) Agra
c) Mumbai
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer a) Jaipur . Mahindra & Mahindra opened its Rs 150 crore spare parts warehouse in Jaipur to cater to customers in north and north western regions of the country for both automotive and tractor spare parts. Spread on 11-acre plot with an additional 5 acres for future expansion, the warehouse aims to significantly reduce the order processing time for North India customers.

12. The State Bank of Mauritius (SBM) Group has appointed _________________as Chief Executive for its India operations
a) Philip Ah-Chuen
b) Chandradev Appadoo
c) Siby Sebastian
d) Rajakrishna Chellapermal

Click here to View Answer
Answer c) Siby Sebastian. The State Bank of Mauritius (SBM) Group has appointed Siby Sebastian as Chief Executive for its India operations. The SBM Group operates four branches in Mumbai, Chennai, Hyderabad and Ramachandrapuram. State Bank of Mauritius, is a bank in Mauritius. It is licensed as a commercial bank by the Bank of Mauritius, the national banking regulator.

13. Indian golfer ________________won the $300,000 (Rs.2 crore) BANK BRI-JCB Indonesia Open title
a) Gaurav Pratap Singh
b) Gaganjeet Bhullar
c) Deepinder Singh Kullar
d) Ranjit Singh

Click here to View Answer
Answer b) Gaganjeet Bhullar. Indian golfer Gaganjeet Bhullar won the $300,000 (Rs.2 crore) BANK BRI-JCB Indonesia Open for the second time in his career. Two-time Asian Tour number one Jeev Milkha Singh finished tied-second in the tournament, which was his best result since 2012. It was Bhullar’s overall seventh Asian Tour victory and the second title this season.

14. Ram Naresh Yadav who passed away recently, he was former Governor of ______________ and former chief minister of _________________
a) Haryana and Bihar
b) Himachal Pradesh and Gujarat
c) Assam and Madya Pradesh
d) Madya Pradesh and Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madya Pradesh and Uttar Pradesh. Ram Naresh Yadav, former Governor of Madhya Pradesh, passed away on Tuesday aged 89 at a hospital in Lucknow after a prolonged illness. The veteran Congress leader had served as Madhya Pradesh Governor between August 2011 and September 2016. He was also Uttar Pradesh Chief Minister between 1977 and 1979.

Leave a Comment