Current Affairs Quiz – November 15 2019

Current Affairs Quiz – November 15 2019

1. UNESCO’s World Heritage Week is observed from___________.
a) November 19 to November 25
b) November 21 to November 27
c) November 02 to November 07
d) November 24 to November 30

Click here to view Answer
Answer a) November 19 to November 25. World Heritage Week is celebrated by UNESCO between November 19, 2019 and November 25, 2019. The Objective of celebrating World Heritage Week is to increase awareness among people about safety and preservation of cultural heritages and monuments.

2. Which state has launched ‘Nadu-Nedu’ programme?
a) Tamil nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer d) Andhra Pradesh. Chief Minister of Andhra Pradesh YS Jagan Mohan Reddy has launched the ‘Nadu-Nedu’ programme which seeks to transform government schools into vibrant and competitive institutions.

3. According to UNICEF Report, India is __________ largest in Pneumonia deaths.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth

Click here to view Answer
Answer a) Second. On November 14, 2019, United Nations’ new report on Pneumonia stated that India has the second largest deaths of children under the age of five due to Pneumonia in 2018. Globally more than 800,000 children died due to Pneumonia under the age of 5.

4. Maitree Diwas is associated with_____________.
a) Railways
b) Army
c) Navy
d) Air Force

Click here to view Answer
Answer b) Army. Maitree Diwas is a 2-day socio-military cultural program that is jointly organized by Tawang Civil Administration and Indian Army. The program is organized to celebrate special relationship between the people of Tawang and the Indian army. This year, the theme was-Theme: Know your army.

5. According to AirVisual data, Which city is the most polluted major city in the world with an air quality index (AQI) of 527?
a) Islamabad
b) Sydney
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer c) New Delhi. Delhi was the most polluted major city in the world with an air quality index (AQI) of 527, as per data by AirVisual on the World AQI rankings.

6. According to the latest Global Bribery Risk Index, Which country has been identified as the “country with the highest risk” in terms of bribery threats in South Asia?
a) Nepal
b) India
c) China
d) Bangladesh

Click here to view Answer
Answer d) Bangladesh. Bangladesh has been identified as the “country with the highest risk” in terms of bribery threats in South Asia, according to the latest Global Bribery Risk Index. In the updated index report titled Trace Bribery Risk Matrix, Bangladesh scored 72 out of 100 this year, which is two points higher than last year. The global average score is 51.

7. Wholesale inflation eases to __________ per cent in October.
a) 0.16%
b) 0.23%
c) 0.47%
d) 0.71%

Click here to view Answer
Answer a) 0.16%. Wholesale prices based inflation eased further to 0.16 per cent in October, as against 0.33 per cent in September. Government data showed subdued prices of non-food articles and fall in prices of manufactured items.

8. Golden Leaf award 2019 won by__________.
a) Medical Board of India
b) BCCI
c) Tobacco Board of India
d) Amazon Prime

Click here to view Answer
Answer c) Tobacco Board of India.

9. Vashistha Narayan Singh is passed away at 78, is associated with_____________.
a) Mathematician
b) Phycist
c) Scientist
d) Lawyer

Click here to view Answer
Answer a) Mathematician. Renowned mathematician Vashishtha Narayan Singh died at a hospital in Patna after a prolonged illness. A native of Basantpur under Ara muffasil police station, he had been suffering from schizophrenia for several years.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment