Current Affairs Quiz – November 14 2017

Current Affairs Quiz

1. Who was presented the National Child Awards at Rashtrapati Bhavan on the occasion of Children’s Day?
a) President
b) Prime Minister
c) Vice President
d) Finance Minister

Click here to View Answer
Answer a) President. President Ram Nath Kovind was presented the National Child Awards at Rashtrapati Bhavan on the occasion of Children’s Day. The National Child Awards 2017 are given to celebrate the exceptional achievements of children; as well as to individuals and institutions who work for child welfare.

2. Who has been appointed as the chairman of the leading stock exchange BSE?
a) Vikram Kumar
b) Vignesh Sampath
c) Arvind Moorthy
d) Sethurathnam Ravi

Click here to View Answer
Answer d) Sethurathnam Ravi. Eminent chartered accountant Sethurathnam Ravi has been appointed as the chairman of the leading stock exchange BSE. Ravi, who was a public interest director at the BSE, replaces Dhirendra Swarup. Also, he is a member of Sebi’s takeover panel, as well as mutual funds advisory committee.

3. Which state government was launched a project to provide free coaching for Plus-Two students to enable them take competitive examinations, including the controversial National Eligibility- cum-Entrance Test or NEET?
a) Gujarat
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. Chief Minister Edappadi K Palaniswami was launched a project to provide free coaching for Plus-Two students to enable them take competitive examinations, including the controversial National Eligibility- cum-Entrance Test or NEET. Billed as the first-of-its-kind initiative in the country, there will be 412 training centres across the State (one per panchayat union). The scheme will benefit students in government and government-aided schools. So far, around 73,000 students have enrolled for training. As many as 25 centres started functioning.

4. The Araku valley in ____________is all set to host the first edition of its Hot Air Balloon Festival
a) Telangana
b) Andra Pradesh
c) Karnataka
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Andra Pradesh. The Araku valley near Visakhapatnam in Andhra Pradesh is all set to host the first edition of its Hot Air Balloon Festival. The three-day-long event will see participation from the US, Switzerland, Japan, Malaysia and Taiwan, among the 13 participating countries. The Hot Air Balloon festival is being organsied to promote tourism. Known for its coffee plantations, rich cultural heritage and stunning waterfalls, Araku valley is a known destination on the country’s tourist map.

5. Which state government will launch cashless medical facility on November 30, under which treatment costing up to Rs five lakh will be provided to its regular employees and pensioners?
a) Haryana
b) Punjab
c) Jharkhand
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. The Haryana government will launch cashless medical facility on November 30, under which treatment costing up to Rs five lakh will be provided to its regular employees and pensioners. The facility will cover cardiac, brain haemorrhage, coma, accidents, dialysis, CT scan, MRI and cardiac cath lab tests. The facility would be available at all 67 government hospitals, medical colleges and empanelled hospitals. In these hospitals, employees and pensioners would not have to pay medical bills of up to Rs five lakh.

6. India is likely to achieve strong growth over the next decade and will overtake Japan in nominal GDP by _______
a) 2020
b) 2022
c) 2025
d) 2028

Click here to View Answer
Answer d) 2028. India is likely to achieve strong growth over the next decade and will overtake Japan in nominal GDP by 2028, to emerge as the world’s third-largest economy, says a foreign brokerage Bank of America Merrill Lynch (BoAML). The country has already overtaken Brazil and Russia to emerge as the second-largest Brics economy after China and is well on track to cross France and Britain to emerge as the world’s fifth-largest economy after Germany by 2019.

7. Which insurance company introduced Little Champ – a plan benefiting children by way of regular guaranteed payouts for financing their education and securing their future?
a) Reliance Life Insurance
b) IndiaFirst Life Insurance
c) IDBI Federal Life Insurance
d) ICICI Prudential Life Insurance

Click here to View Answer
Answer b) IndiaFirst Life Insurance. IndiaFirst Life Insurance, a joint venture between Bank of Baroda, Andhra Bank and Legal and General (UK), introduced Little Champ – a plan benefiting children by way of regular guaranteed payouts for financing their education and securing their future. It is a non linked, participating, endowment insurance plan which provides comprehensive financial protection for a child.

8. India’s first wave-powered navigational buoy launched in _________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Chennai. A wave-powered navigational buoy, developed by the National Institute of Ocean Technology (NIOT), to guide ships in and out of ports, was launched in Chennai. The buoy, deployed at Ennore Kamarajar Port In chennai, will help ships, moving in and out of the harbour, navigate through a designated channel. The buoy was launched by Secretary, Ministry of Earth Sciences M Rajeevan on the eve of the 33rd executive committee meet of International Energy Agency-Ocean Energy Systems Collaboration Programme (IEA-OES).

9. Indian and Kazakhstan armies have completed the second edition of their joint military exercise – Prabal Dostyk – in ___________
a) Uttar Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Madya Pradesh
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Himachal Pradesh. Indian and Kazakhstan armies have completed the second edition of their joint military exercise – Prabal Dostyk – in Himachal Pradesh in a significant step towards fostering military and diplomatic ties between the two countries. The first edition of Prabal Dostyk – Robust Friendship – was held in Kazakhstan, a major central Asian state and India’s largest trading partner in the minerals-rich region, in 2016.

10. The second edition of the two-day UEF Trade Summit held in ________
a) Jaipur
b) Patna
c) Chennai
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) Chennai. The second edition of the two-day UEF Trade Summit will deliberate on ways to effectively influence economic, social and educational development of the country on November 18 and 19 in Chennai, Tamil Nadu. An initiative of the UEF Chamber of Commerce, the second edition comes in the backdrop of the “remarkable success” of its earlier edition in 2017. UEF Trader Summit 2017 serves as a platform bringing together various key stakeholders to deliberate and agree on ways that can effectively influence the Economic, Industrial, Educational and Social development of the country.

11. Which country has launched the world’s first all-electric ship, which can travel up to 80km with 2000-tonnes cargo after a two-hour charge?
a) India
b) China
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) China. China has launched the world’s first all-electric ship, which can travel up to 80km with 2000-tonnes cargo after a two-hour charge. The 70.5-metre-long ship, which weighs about 600 tonnes, was launched in Guangzhou in South China’s Guangdong Province. The vessel, manufactured by the Guangzhou Shipyard International Company Ltd, is powered by a 26-tonne lithium battery. It can cruise at the top speed of 12.8 km per hour.

12. Which country has officially signed up to the Paris Agreement, became the 169th of 196 countries?
a) Iran
b) Iraq
c) Indonesia
d) Syria

Click here to View Answer
Answer d) Syria. Syria has officially signed up to the Paris Agreement, leaving the United States as the only country to reject the global climate-rescue pact. War-torn Syria became the 169th of 196 countries that are members of the UN climate convention to take the legal step of ratification. After Nicaragua signed up in October, Syria was the only country not to have adopted the pact.

13. World Diabetes Day was observed on?
a) November 14
b) November 15
c) November 16
d) November 17

Click here to View Answer
Answer a) November 14. The United Nations declared November 14 as an official World Diabetes Day (WDD). The day also marks the birth anniversary of scientist and Nobel laureate Frederick Banting who is the co-discoverer of insulin. Theme: Women and diabetes – our right to a healthy future.

14. Which country Food and Drug Administration has approved the first drug with a digital ingestion tracking system?
a) India
b) Australia
c) USA
d) UK

Click here to View Answer
Answer c) USA. The U.S. Food and Drug Administration has approved the first drug in the U.S. with a digital ingestion tracking system. Abilify MyCite (aripiprazole tablets with sensor) has an ingestible sensor embedded in the pill that records that the medication was taken. The product is approved for the treatment of schizophrenia, acute treatment of manic and mixed episodes associated with bipolar I disorder and for use as an add-on treatment for depression in adults.

15. The International Hockey Federation (FIH) was announced a commercial partnership with __________to provide broadcast coverage of the Hockey World League Finals
a) Facebook
b) Google
c) Microsoft
d) YouTube

Click here to View Answer
Answer d) YouTube. The International Hockey Federation (FIH) was announced a commercial partnership with YouTube to provide broadcast coverage of the Hockey World League Finals to be held in Bhubaneswar next month. This unique partnership will give access to billions of sports fans looking to tune in to all the action from the Women’s Hockey World League Final in Auckland (17-26 November) and the Men’s Hockey World League Final in Bhubaneswar (1-10 December) 2018.

16. Which city hosts the National Wrestling Championship?
a) Indore
b) Pune
c) Bhubaneswar
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Indore. Indore hosts the National Wrestling Championship. The championship will start on November 15 at Khel Prashal. The 62nd Senior National Wrestling Championship, organised by the Madhya Pradesh Wrestling Association, will be a three-day-long event.

17. Who became the first Indian to qualify for LPGA Tour Championships?
a) Sharmila Nicollet
b) Vani Kapoor
c) Saaniya Sharma
d) Aditi Ashok

Click here to View Answer
Answer d) Aditi Ashok. Aditi Ashok has qualified for the season-ending CME Group Tour Championship on the LPGA, becoming the first from the country to play in the prestigious meet. The 19-year-old prodigy is one of the eight rookies to make it to the Tour Championships in what is one of the strongest fields in women’s golf.

18. Which team was announced former India captain Rahul Dravid as their ambassador for the upcoming ISL season?
a) Bengaluru FC
b) Chennaiyin FC
c) Kerala Blasters FC
d) Mumbai City FC

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru FC. Bengaluru FC was announced former India captain Rahul Dravid as their ambassador for the upcoming ISL season. The Blues kick-off their debut season in the ISL with a home fixture against Mumbai City FC on November 19 at the Sree Kanteerava Stadium.

19. Politician Abdul Mannan Hossain passed away recently, he associated with __________ party
a) Communist Party of India
b) Indian National Congress
c) Bharatiya Janata Party
d) All India Trinamool Congress

Click here to View Answer
Answer d) All India Trinamool Congress. Senior Trinamool Congress leader Abdul Mannan Hossain died. He was 65. He was a Congress leader and a two term MP of the party from 2004-2014. Earlier he was an MLA of Congress from 1987.

20. Shyama who passed away recently was a/an
a) Poet
b) Actress
c) Politician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Actress. Veteran actress Shyama, who appeared in films like Aar Paar, Barsaat Ki Raat, Sawan Bhadi, Milan and Sharada, passed away on November 14. Shyama acted in about 175 movies in her decades-spanning career. She was awarded the Filmfare Award Best Supporting Actress award for her role in Sharada.

Leave a Comment