Current Affairs Quiz – November 13 2019

Current Affairs Quiz – November 13 2019

1. The 7th edition of the North East Festival was held in ______________.
a) Kolkata
b) Chennai
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer c) New Delhi. The 7th edition of the North East Festival concluded at the Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) in New Delhi on 11 November 2019. The festival is celebrated every year.

2. Bhavantar Bharpayee Yojna (BBY) scheme is for____________.
a) Vegetable growers
b) Garments Factory
c) Private company Labours
d) Girl Child

Click here to view Answer
Answer a) Vegetable growers. BBY is a scheme for vegetable growers. Under it farmers get compensated for selling their crop at a price lower than that fixed by government. The scheme launched in January 2018 then included potato, onion, tomato and cauliflower. It has been very successful in past two years it.

3. International Lavi fair is organised in _________________.
a) Himachal Pradesh
b) Arunachl Pradesh
c) Assam
d) Odisha

Click here to view Answer
Answer a) Himachal Pradesh. The four-day-long International Lavi fair is being organised in Rampur district of Shimla, Himanchal Pradesh from 11 to 14 November 2019.

4. The eighth session of the International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) is held at______________.
a) Poland
b) Switzerland
c) Italy
d) California

Click here to view Answer
Answer c) Italy. India attended the eighth session of the International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) at Rome, Italy. Agriculture Minister Shri Narendra Tomar attended the session representing India.

5. World Kindness Day is observed on ______________.
a) November 03
b) November 05
c) November 09
d) November 13

Click here to view Answer
Answer d) November 13. World Kindness Day is to highlight good deeds in the community focusing on the positive power and the common thread of kindness which binds us. Kindness is a fundamental part of the human condition which bridges the divides of race religion, politics, gender and zip codes.

6. Who is the new Prime Minister of Mauritius?
a) Malabh Nath
b) Jonadhanan
c) Sakra Layabhu
d) Pravind Jugnauth

Click here to view Answer
Answer d) Pravind Jugnauth. Mauritius’s incumbent Prime Minister Pravind Jugnauth was sworn in for a five-year term after elections in which his coalition consolidated its grip on parliament.

7. Which brand app has been conferred the award for IPTV Innovation at the World Communication Awards 2019?
a) Amazon Prime
b) JioTV
c) Netflix
d) Hotstar

Click here to view Answer
Answer b) JioTV. JioTV, the extremely popular TV and broadcast content app enjoyed by hundreds of millions of mobile phone users has been conferred the award for IPTV Innovation at the World Communication Awards 2019, at a ceremony in London, said a release from the company.

8. Which brand has launched ‘Project Zero’ in India to block counterfeit goods?
a) Flipkart
b) Amazon
c) Snapdeal
d) Clubfactory

Click here to view Answer
Answer b) Amazon. In a bid to ensure that customers receive authentic goods when shopping on Amazon. Amazon announced to bring “Project Zero” to India. “Project Zero” introduces additional proactive mechanisms and powerful tools to identify, block and remove counterfeits.

9. Sumit Nagal attains career-best ranking, is associated with_____________.
a) Tennis
b) Badminton
c) Wrestling
d) Boxing

Click here to view Answer
Answer a) Tennnis. Indian tennis player Sumit Nagpal moved two places up and achieved his career-best 127th spot in the latest Association of Tennis Professional (ATP) men’s singles rankings released.

10. Which state CM has launched online registration portal to facilitate setting up of new MSME units?
a) Gujarat
b) Tamil Nadu
c) Nagaland
d) Meghalaya

Click here to view Answer
Answer a) Gujarat. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched an online registration portal to facilitate setting up of new MSME units. He approved the first online application through the portal and issued a certificate through an e-mail to a woman entrepreneur.

11. 11th BRICS Summit is held at____________.
a) Peru
b) Chile
c) Argentina
d) Brazil

Click here to view Answer
Answer d) Brazil. The summit will take place tomorrow while BRICS Business Council meeting and BRICS Business Forum will take place. Huge business delegations from all the BRICS countries are participating in the Business forum.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment