Current Affairs Quiz – November 12 & 13 2018

Current Affairs Quiz – November 12 & 13 2018

1. Who won sixth La Liga Player of the Year award?
a) Christiano Ronaldo
b) Lionel Messi
c) Neymar
d) Luis Suárez

Click here to View Answer
Answer b) Lionel Messi. Barcelona forward Lionel Messi was declared the Spanish football league’s best player of the 2017-18 campaign by Marca at an awards ceremony in Barcelona.

2. Who has become MLS Newcomer of the Year?
a) Zlatan Ibrahimovic
b) Wayne Rooney
c) Luis Suárez
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer a) Zlatan Ibrahimovic. Former Manchester United forward Zlatan Ibrahimovic beat his former Manchester United teammate Wayne Rooney to win the MLS Newcomer of the Year award.

3. Stan Lee is passed away at 95, is associated with_________.
a) Journalist
b) Actor
c) Writer
d) Politician

Click here to View Answer
Answer c) Writer. American comic-book writer and Marvel Comics co-creator Stan Lee passed away at the age of 95. Born as Stanley Martin Lieber in Manhattan

4. Who has received human rights award from Amnesty International group?
a) Alexander Aris
b) Michael Aris
c) Thein Sein
d) Aung San Suu Kyi

Click here to View Answer
Answer d) Aung San Suu Kyi. Human rights group Amnesty International has stripped Aung San Suu Kyi of its highest honour over the Myanmar leader’s “indifference” to the atrocities committed by the Myanmar military against Rohingya Muslims.

5. PM Modi inaugurates 1st inland waterway terminal at _________.
a) Pune
b) Allahabad
c) Varanasi
d) Lucknow

Click here to View Answer
Answer c) Varanasi. PM Narendra Modi inaugurated the first of the four multi-modal ‘Inland Waterways Terminal’ at Varanasi being built on Ganga.

6. Who has been appointed as the chairman of Competition Commission of India?
a) Anand kumar Gupta
b) Ashok Kumar Gupta
c) Arun Sathyan
d) Kiran Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Ashok Kumar Gupta . It was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC). Gupta would replace acting chairperson Sudhir Mital.

7. Thirty third ASEAN Summit begins in _____________.
a) Malaysia
b) Nepal
c) Singapore
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer c) Singapore. The 33rd edition of the ASEAN Summit begun in Singapore. Prime Minister of Singapore Lee Hsien Loong is the Chairman of the Summit, which will continue till 15th November along with other related summits like East Asia Summit (EAS), Regional Comprehensive Economic Summit, (RCEP) and ASEAN plus summits.

8. Who won the 2018 London Press Freedom award?
a) Srimathi Kumar
b) Anuradha Premkumar
c) Rohini M
d) Swati Chaturvedi

Click here to View Answer
Answer d) Swati Chaturvedi. Swati Chaturvedi has won the 2018 London Press Freedom Award for Courage. She is a freelance journalist who has been the target of online trolling and harassment for her investigative reports.

9. SIMBEX- is a combination of which countries naval exercise?
a) India and Singapore
b) India and Malaysia
c) India and Nepal
d) Singapore and Malaysia

Click here to View Answer
Answer a) India and Singapore. SIMBEX, the 25th edition of the India-Singapore bilateral naval exercise has begun at the tri-services command on November 10, 2018.

10. Third ‘Quadrilateral’ meeting to be held in ___________.
a) USA
b) Singapore
c) Bangladesh
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Singapore. Officials from 4 countries (Quad) – Australia, India, Japan and the United States will hold the third “Quadrilateral” or Quad meeting in Singapore on November 14th.

11. Which Indian city is the most congested city by NBER?
a) Pune
b) Bangalore
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Bangalore. Bangalore tops the index for the most congested city, and Mumbai in the second position, while Pune follows in the seventh place, according to a recent research published under the US-based organization, National Bureau of Economic Research (NBER).

12. Who has been appointed as DG of ITBP?
a) S.S.Deswal
b) KG Deepak
c) Balki Krishnan
d) Dhamodharan R

Click here to View Answer
Answer a) S.S.Deswal . The ACC approved the appointment of S. S. Deswal, IPS as Director General, Indo Tibetan Border Police (ITBP). He took charge from R K Pachnanda, the outgoing DG of ITBP, who superannuated recently.

Leave a Comment