Current Affairs Quiz – November 11 2019

Current Affairs Quiz – November 11 2019

1. India celebrates the National Education Day on _____________.
a) November 02
b) November 04
c) November 08
d) November 11

Click here to view Answer
Answer d) November 11. National Education Day is celebrated on 11 November in India. The day aims to commemorate the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad.

2. The 27th Conference of COCSSO is being held in __________________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) Kolkata. The 27th Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) is being at Kolkata, West Bengal. It is being held from 11-12 November 2019. It was inaugurated by Prof. Bimal K Roy, Chairman, National Statistical Commission.

3. Sanskrit Bharati Vishwa Sammelan organized in _____________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Thrissur
d) Pune

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. The first ever Sanskrit Bharati Vishwa Sammelan or Sanskrit World Conference was organised in New Delhi from 9 to 11 November 2019.

4. Indian Oil to set up new 2G Ethanol Plant in _______________.
a) Ambala
b) Karnal
c) Panipat
d) Rohtak

Click here to view Answer
Answer c) Panipat. The Indian Oil Corporation recently received environment clearance from Ministry of EFoCC (Environment, Forest and Climate Change), to set up a new 2G Ethanol plant at Panipat. Indian Oil will invest Rs 766 crore in setting up the plant.

5. Marengo Sachintendulkar: Newly discovered ____________.
a) Spider
b) Rat
c) Frog
d) Lizard

Click here to view Answer
Answer a) Spider. Dhruv Prajapati, a junior researcher pursuing a PhD in spider taxonomy with Gujarat Ecological Education & Research (GEER) Foundation, recently discovered two new species of spiders.

6. Who won China Open badminton crown 2019?
a) Kento Momota
b) Chou Tien-chen
c) Nozomi Okhura
d) Momiomi Chou

Click here to view Answer
Answer a) Kento Momota. Kento Momota won his 10th title of a remarkable year as Japan’s world number one defeated Chou Tien-chen to retain his Fuzhou China Open badminton crown.

7. Indo French Investment Conclave is held in______________.
a) Paris
b) Italy
c) Pondichery
d) Goa

Click here to view Answer
Answer d) Goa. Indo French Chamber of Commerce & Industry (IFCCI) is organizing one of the biggest events of the chamber ‘Indo-French Investment Conclave’, 8th November 2019 in Goa.

8. According to India Justice Report, 2019, Which state has topped on justice delivery?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Madhya Pradesh
d) Maharastra

Click here to view Answer
Answer d) Maharastra. Maharashtra has topped the list among large-medium States followed by Kerala, Tamil Nadu, Punjab, and Haryana. In this category, Jharkhand, Bihar and Uttar Pradesh are at the bottom.

9. According to India Justice Report, 2019, Which union territory has topped on justice delivery?
a) Diu
b) Goa
c) Daman
d) Chandigarh

Click here to view Answer
Answer b) Goa. Goa leads the list of smaller states followed by Sikkim and Himachal Pradesh.

10. MSCI – in this “S” represents________________.
a) Stanley
b) Scale
c) Standard
d) Soverign

Click here to view Answer
Answer a) Stanley. Morgan Stanley Capital International (MSCI) recently re-balanced its India index under its semi-annual review. Of the eight additions it did to the index, two belong to the insurance sector – SBI Life and ICICI Prudential Life Insurance, possibly underlining brighter prospects in the segment.

11. TN Seshan is passed away at 87, is associated with______________.
a) Former Chief Election Commissioner
b) Former Police commissioner
c) Former MP
d) Freedom Fighter

Click here to view Answer
Answer a) Former Chief Election Commissioner. TN Seshan was the 10th Chief Election Commissioner and had served form December 12, 1990, till December 11, 1996.

12. Who has become the youngest Indian to score an international fifty in the first T20 international?
a) Sona Khan
b) Shafali Verma
c) L Priyadharshini
d) Soumya Mol

Click here to view Answer
Answer b) Shafali Verma. Shafali Verma, now 15 years and 285 days old, shattered her idol’s 30-year-old record when she became the youngest Indian to score an international fifty in the first T20 international against the West Indies in St Lucia. Tendulkar was 16 years and 214 days when he notched up his maiden half-century.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment