Current Affairs Quiz – November 10 & 11 2020

Current Affairs Quiz – November 10 & 11 2020

Current Affairs Quiz – November 09 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which state won the first place in National Water Awards?
a) Tamil Nadu
b) Rajastan
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. The Vice President Venkaiah Naidu announced the second National Water Awards. Tamil Nadu won the first place followed by Maharashtra and Rajasthan at second and third places respectively.

2. Mumbai Indians won the IPL 2020 Trophy for the __________ time.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth

Click here to View Answer
Answer d) Fifth. Mumbai Indians won the IPL 2020 Trophy for the fifth time. The team has so far won the title in 2013, 2015, 2017, 2019 and 2020. Rohit Sharma was the captain of the team.

3. Sheikh Khalifa is passed away, who was the prime minister of___________.
a) Kuwait
b) UAE
c) Bahrain
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer c) Bahrain. Bahrain’s Prime Minister Sheikh Khalifa, world’s longest-serving Prime Minister, has passed away. He was 84. The royal palace informed the unfortunate news on November 11, 2020.

4. RBI headquarters is situated in______________.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. The Reserve Bank of India will evaluate the impact of multi-media public awareness campaign ‘RBI Kehta Hai’, which was launched in 14 languages to educate the public about safe banking and financial practices.

5. Country’s longest motorable single-lane bridge inaugurated in ______________.
a) Odisha
b) Uttarakhand
c) Punjab
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. India’s longest single-lane motorable suspension bridge has been inaugurated in Tehri-Garhwal district of Uttarakhand. The Dobra-Chanti Jhula (suspension) bridge, was inaugurated by the Chief Minister Trivendra Singh Rawat to mark the 20th foundation day of the state on 9th November 2020.

6. Tezpur Litchi got GI tag, belongs to_____________.
a) Odisha
b) Uttar Pradesh
c) Nagpur
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. The Agriculture and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) has announced that Assam’s Tezpur Litchi has been given the geographical indication (GI) tag, though the litchis name in the GI tag list is there since 2015.

7. World Science Day for Peace and Development is observed on_______________.
a) November 03
b) November 05
c) November 08
d) November 10

Click here to View Answer
Answer d) November 10. World Science Day for Peace and Development is celebrated each year on November 10 every year. This day is celebrated to highlight the important role that science play in society and the need to engage the wider public in debates on emerging scientific issues.

8. What is the theme for World Science Day for Peace and Development 2020?
a) Science for and with Society
b) Science play in society
c) Need to engage the wider public in debates on emerging scientific issues
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Science for and with Society.

9. S Hareesh won the JCB Prize for Literature, who belongs to____________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Jharkhand
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Malayalam author, S Hareesh has won the JCB Prize for Literature 2020 for his novel Moustache. It has been translated into English by Jayasree Kalathil & published by HarperCollins India.

10. Hornbill Festival is celebrated by____________.
a) Meghalaya
b) Tripura
c) Nagaland
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Nagaland. Nagaland govt decides to celebrate Hornbill Festival virtually this year, amid the surge in COVID-19 cases in the country. This festival is also called the Festival of Festivals.

11. Who has conferred with Tata Literature Lifetime Achievement Award?
a) Mukesh Ambani
b) Ruskin Bond
c) RK Narayan
d) Khushwant Singh

Click here to View Answer
Answer b) Ruskin Bond . Ruskin Bond, one of India’s most cherished authors was conferred Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2020. He has a substantial body of work, close to 100 books – across genres for children and adults.

12. Thavaasmi book launched by______________.
a) Narendra Modi
b) Amit Shah
c) M. Venkaiah Naidu
d) Smrithi Irani

Click here to View Answer
Answer c) M. Venkaiah Naidu. Vice President of India, Venkaiah Naidu has launched the book titled “Thavaasmi: Life and Skills through the lens of Ramayana”. The book was authored by Rallabandi Srirama Chakradhar and co-author by Amara Sarada Deepthi.

13. National Education Day is observed on____________.
a) November 12
b) November 03
c) November 11
d) November 17

Click here to View Answer
Answer c) November 11. In India, the National Education Day or Rashtriya Shiksha Diwas is celebrated on 11 November every year. The day is celebrated to commemorate the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad, the first education minister of independent India.

Leave a Comment