Current Affairs Quiz – November 02 2019

Current Affairs Quiz – November 02 2019

1. Who is the Current MD, CEO of IndusInd Bank?
a) Ramesh Sobti
b) Sumant Kathpalia
c) Gopi Sundar M
d) Sambiram Yashod

Click here to View Answer
Answer b) Sumant Kathpalia. Sumant Kathpalia has been selected by the private sector lender IndusInd Bank as the new MD & CEO of the bank. Kathpalia is currently serving as the head of consumer loans at the Hindujas-promoted lender.

2. International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is observed on_____________.
a) October 25
b) October 29
c) November 01
d) November 02

Click here to View Answer
Answer d) November 02. The day aims to make every individual and country to reaffirm their attachment to the safety of journalists. It also aims to promote press freedom across the world.

3. Who has been appointed as Director General, Armed Forces Medical Services (DG AFMS)?
a) Susuhant Singh
b) Anupam Yadav
c) Anup Banerji
d) Manoj Kumar Unni

Click here to View Answer
Answer c) Anup Banerji . Anup Banerji is an alumnus of the prestigious Armed Forces Medical College, Pune. He is an outstanding cardiologist and an exceptional administrator.

4. Seven Indian States namely Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Chattisgarh, Madhya Pradesh, Punjab, Haryana and Madhya Pradesh celebrated their formation day in__________.
a) October 23
b) October 27
c) November 01
d) November 03

Click here to View Answer
Answer c) November 01. Seven Indian States namely Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Chattisgarh, Madhya Pradesh, Punjab, Haryana and Madhya Pradesh celebrated their formation day in November 1, 2019. PM Modi and President Ram Nath Kovind and several other leaders wished the states for their prosperity.

5. Dustlik 2019 – a joint military exercise between India and___________.
a) Kazhakastan
b) Tajikistan
c) Uzbekistan
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer c) Uzbekistan. India will conduct its first ever military exercise with Uzbekistan in a 10-day session on counter terrorism tactics. The exercise will be held at Chirchiq Training Area, Uzbekistan between November 4 and November 13, 2019.

6. Joint statement of 7th INDIA – US Economic and Financial Partnership meeting was held in__________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Kolkata
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The Seventh Meeting of the Economic and Financial Partnership (EFP) was held in New Delhi on 1st November, 2019, between the Ministry of Finance of the Republic of India and the Department of the Treasury, United States of America.

7. Stellenbosch University is situated at_________.
a) USA
b) Australia
c) Canada
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer d) South Africa. South Africa’s Stellenbosch University and Unitaid have signed a $18.9 million grant agreement to develop child-friendly treatments and preventive therapy for children suffering from multi-drug resistant tuberculosis (TB).

8. Which city will host the first-ever Global Taj International Film Festival?
a) Agra
b) Jaipur
c) Jamshedpur
d) Indore

Click here to View Answer
Answer a) Agra. Agra will host the first-ever Global Taj International Film Festival from November 15-17 and films from around 10 countries will be showcased at the festival.

9. Which Team won Rugby World Cup 2019?
a) England
b) South Africa
c) Australia
d) India

Click here to View Answer
Answer b) South Africa. South Africa lifted the Rugby World Cup 2019 title after defeating England 32-12 in the final at Yokohama. This is the third time that the South African team has won the trophy equalling New Zealand’s record.

10. From India, Who has been selected for the Italian Golden Sand Art Award 2019?
a) Roshan Mathew
b) Sudarsan Pattnaik
c) Mugen Rao
d) Ajay Singh Raj

Click here to View Answer
Answer b) Sudarsan Pattnaik. Sand artist and Padma Shri awardee Sudarsan Pattnaik has been selected for the Italian Golden Sand Art Award 2019. He will be honoured at the International Scorrana Sand Nativity in Italy scheduled to be held from November 13 to 18.

11. From India, Which among the following cities were member of UNESCO Creative Cities Network?
a) Chennai and Thrissur
b) Hyderabad and Chennai
c) Mumbai and Hyderabad
d) Pune and Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai and Hyderabad. From India, Hyderabad and Mumbai were included in the list of Creative Cities this year. They were announced on World Cities Day.

Leave a Comment