Current Affairs Quiz – May 8 2019

Current Affairs Quiz – May 8 2019


1. Every year ______________ is celebrated as World Red Cross Day.
a)5th May
b)7th May
c)4th May
d)8th May

Click here to View Answer
Answer d)8th May.Every year 8th May is celebrated as World Red Cross Day to honor the International Red Cross Crescent Movement founder Henry Dunant, who was born on this day in 1828. National Societies that are affiliates to ICRC celebrates the World Red Cross Day in their countries to raise the need of protecting life.

2. Former billiards player, coach and administrator ___________died in mumbai .
a)David Montgomery
b)Yevgeny Krylatov
c)Derek Sippy
d)Seamus Close

Click here to View Answer
Answer c)Derek Sippy . Former billiards player, coach and administrator Derek Sippy died . Sippy served the BSAM in various capacities and was its secretary for several years, the office-bearer added.

3. _______________ is Japan’s first private rocket to reach space.
a)Momo-4
b)Momo-2
c)Momo-1
d)Momo-3

Click here to View Answer
Answer d)Momo-3. A Japanese aerospace startup successfully launched a small rocket , making it the country’s first privately developed model to reach outer space.

Interstellar Technology Inc. said the unmanned Momo-3 launched from its test site in Hokkaido and reached about 110 kilometers (68 miles) in altitude before falling into the Pacific Ocean after 10 minutes of flight time.

4. Standard Life has successfully divested __________of its stake in HDFC Life Insurance to raise Rs 1,400 crore.
a)1.75 per cent
b)1.73 per cent
c)1.77 per cent
d)1.78 per cent

Click here to View Answer
Answer d)1.78 per cent . Standard Life has successfully divested 1.78 per cent of its stake in HDFC Life Insurance to raise Rs 1,400 crore. The divestment was done through offer for sale (OFS) route and the issue managed to sail through successfully with both qualified institutional investors (QIBs) and retail investor quotas seeing full subscriptions.

5._______-has decided to merge its broadband satellite, or VSAT, business with that of market leader Hughes Communications India.
a)BSNL
b)Vodafone
c)Idea
d)Bharti Airtel

Click here to View Answer
Answer d)Bharti Airtel .

6. India’s ___________ was re-elected to the International Narcotics Control Board (INCB) for another term.
a)Jagjit Pavadia
b)Rakesh Kumar Singh
c)PR Ramachandra Menon
d)Jayshree Vyas

Click here to View Answer
Answer a)Jagjit Pavadia. India’s Jagjit Pavadia was re-elected to the International Narcotics Control Board (INCB) for another term. She posted the highest number of votes at 44. Ms Pavadia has been a member of the INCB since 2015 and her current term is set to expire in 2020.

7. Former Windies batsman ___________ passed away aged 85.
a)Keemo Paul
b)Sherman Lewis
c)John Campbell
d)Seymour Nurse

Click here to View Answer
Answer d)Seymour Nurse. Wisden Cricketer of the Year, Seymour Nurse, Barbados National Sports Council, Seymour Nurse died, 1966 West Indies tour of England

Former West Indies cricketer Seymour Nurse has died after prolonged illness. Nurse, 85, is survived by his twin daughters.

8. The Panama Electoral Tribunal announced that _____________ has won the country’s presidential election.
a)Mia Mottley
b)Mia Mottley
c)Evo Morales
d)Laurentino Cortizo

Click here to View Answer
Answer d)Laurentino Cortizo.The Panama Electoral Tribunal announced that Laurentino Cortizo has won the country’s presidential election.

Laurentino Cortizo, the presidential candidate from the opposition Democratic Revolutionary Party, has declared his victory, with a narrow gap of 1.93 per cent against Romulo Roux, another candidate.

9. Prof _____________, an educationist, scholar and the pioneering spirit behind modern legal education in India, passed away.
a)B. Subhashan Reddy
b)Mike Williamson
c)Master Hirannaiah
d)N.R. Madhava Menon

Click here to View Answer
Answer d)N.R. Madhava Menon.Prof N.R. Madhava Menon, an educationist, scholar and the pioneering spirit behind modern legal education in India, passed away early on Wednesday. He was 84 years old.

10. PayPal India has introduced ‘____________’ feature using Google Smart Lock for its users in India.
a)FreeTouch
b)SoftTouch
c)LastTouch
d)OneTouch

Click here to View Answer
Answer d)OneTouch. PayPal India has introduced ‘OneTouch’ feature using Google Smart Lock for its users in India that will allow them to stay logged onto the digital payments platform in a secure manner.

India is the first market where the feature will be integrated with Google Smart Lock, Paypal India said in a statement.

Leave a Comment