Current Affairs Quiz – May 29 & 30 2020

Current Affairs Quiz – May 29 & 30 2020

1. International Day of UN Peacekeepers is observed on_______.
a) May 11
b) May 29
c) June 04
d) August 08

Click here to View Answer
Answer b) May 29. Every year, the United Nations celebrates International Day of UN Peacekeepers on May 29.

2. The theme for International Day of UN Peacekeepers 2020 is______________.
a) Women in Peacekeeping: A key to Peace
b) Peacekeepers – Global
c) Increase the stability of peacekeeping
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Women in Peacekeeping: A key to Peace. The International Day of UN Peacekeepers is celebrated to honour more than 3,900 peacekeepers that lost their lives serving under the United Nations.

3. Ajit Jogi who passed away at 74, is associated with__________.
a) Actor
b) Journalist
c) Vocalist
d) Politician

Click here to View Answer
Answer d) Politician. Former Chhattisgarh Chief Minister Ajit Jogi passed away on May 29, 2020. He was 74. The news of his demise was shared by his son Amit Jogi on his twitter handle.

4. Who has been appointed as financial advisor National Highways Authority of India?
a) Mathesh Rao
b) Ram Prasanth
c) Nilesh Sathe
d) Arjun Das

Click here to View Answer
Answer c) Nilesh Sathe. Nilesh Sathe, former IRDAI member and veteran of Life Insurance Corporation has joined National Highways Authority of India as financial advisor.

5. Who has been appointed as new CEO & MD of Wipro?
a) Thierry Delaporte
b) Stephen Roy
c) Christopher Alans
d) John Alpahana

Click here to View Answer
Answer a) Thierry Delaporte. Wipro has picked Capgemini executive Thierry Delaporte as its chief executive officer and managing director, the company said in a BSE filing. Delaporte takes over from Abidali Neemuchwala on June 1.

6. ‘Catchup’ Audio Calling App has launched by____________.
a) Google
b) Facebook
c) Microsoft
d) Apple

Click here to View Answer
Answer b) Facebook. “Catchup,” built by Facebook’s internal R&D group, differs from other group chat apps, in that the calls are audio-only, not video, and displays users’ status to indicate they’re available to talk.

7. Missile Park ‘Agneeprastha’ belongs to_____________.
a) Navy
b) Army
c) Air Force
d) Railways

Click here to View Answer
Answer a) Navy. Foundation Stone for a Missile Park ” AGNEEPRASTHA” was laid at INS Kalinga by Cmde Rajesh Debnath, Commanding Officer, in the presence of Vice Admiral Atul Kumar Jain, PVSM, AVSM, VSM, FOC-in-C (East) on 28 May 20.

8. Central Institute of Plastics Engineering & Technology (CIPET) has been renamed as ______________.
a) National Institute of Petrochemicals Engineering and Technology
b) National Institute of Plastics Engineering and Technology
c) Central Institute of Plastics, petrols Engineering and Technology
d) Central Institute of Petrochemicals Engineering and Technology

Click here to View Answer
Answer d) Central Institute of Petrochemicals Engineering and Technology. The announcement was made by the Union Minister for Chemicals and Fertilizers DV Sadananda Gowda.

9. The headquarters of Sun Pharma is situated in___________.
a) Chennai
b) Kolkata
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. Sun Pharma said that it has received approval from the Drugs Controller General of India to begin clinical trials of pancreatitis drug, nafamostat mesilate, in COVID-19 patients.

10. Who has been appointed as State Election Commissioner of Andhra Pradesh?
a) Ramesh Kumar
b) Kanagaraj M
c) Sampath Reddy
d) Venkatesh Raj

Click here to View Answer
Answer a) Ramesh Kumar. The Andhra Pradesh High Court has directed the state government to reinstate State Election Commissioner Nimmagadda Ramesh Kumar who was dismissed on April 10.

11. Rozgar Setu Scheme launched by ______________.
a) Madhya Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Mizoram
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. The Rozgar Setu scheme will provide employment to migrant workers that have returned to their homes. The scheme is to conduct a complete survey on population of the state.

12. Army Commanders’ Conference held in_______________.
a) Ladakh
b) New Delhi
c) Leh
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Army Commanders Conference was held in New Delhi. The event was held in two phases. The Conference was chaired by the Defence Minister Rajnath Singh. The existing and developing security challenges were discussed in the conference.

13. Recently, which country has terminated its relationship with World Health Organisation?
a) China
b) Russia
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. The United States has officially terminated its relationship with the World Health Organisation. This was announced by US President Donald Trump on May 29, 2020.

14. Which bank has acquired 24.19% stake in Dish TV India?
a) Canara Bank
b) SBI
c) Yes Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) Yes Bank. Private lender Yes Bank has acquired a 24.19% stake in Dish TV India, by invoking pledged shares after loan defaults by several companies. Dish TV is a direct-to-home (DTH) .

15. Who has been appointed as the managing director of the India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL)?
a) Vignesh Kumar
b) Abhay Krishna
c) PR Jaishankar
d) Nagulan Dev

Click here to View Answer
Answer c) PR Jaishankar. The ministry of finance appointed PR Jaishankar as the managing director of the India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) for three years.

16. Who has been appointed as Chairman and Managing Director for State-run Power Finance Corporation (PFC)?
a) R S Dhillon
b) Rajeev Sharma
c) Ranjith Pandey
d) Hari Hara Sudhan

Click here to View Answer
Answer a) R S Dhillon. State-run Power Finance Corporation (PFC) announced the appointment of Ravinder Singh Dhillon as Chairman and Managing Director from June 1 following superannuation of Rajeev Sharma this month.

17. Which company won Two Stevie Awards for 2019?
a) TCS
b) CTS
c) Wipro
d) Accenture

Click here to View Answer
Answer a) TCS. Tata Consultancy Services (TCS), a leading global IT services, consulting and business solutions organization, has won two Steviesin the 2020 American Business Awards, the nation’s premier business awards program, for the 2019 TCS New York City Marathon app.

18. Sido Kanhu Murmu University is situated in____________.
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Jharkhand
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) Jharkhand. The Governor Draupadi Murmu of Jharkhand appointed Prof.

Leave a Comment