Current Affairs Quiz – May 29 2019

1. Which channel has become 1st YouTube channel with 100 million subscribers?
a) Village cooking factory
b) Pewdiepie
c) T series
d) Techie

Click here to view Answer
Answer c) T series. Indian music label T-Series has become the first YouTube channel to reach 100 million subscribers, beating its competitor PewDiePie, who has 96 million subscribers currently.

2. Sino-India IT and DT Industry Cooperation Forum 2019 was held in`___________.
a) Japan
b) India
c) China
d) Sweden

Click here to view Answer
Answer c) China. Sino-India IT and DT Industry Cooperation Forum 2019 was held in Guiyang, China. To create a new chapter in India-China cooperation in the new era of digital transition, 2019 Sino-India IT and DT Industry Cooperation Forum was held on 27th May in Guiyang, China.

3. Veer Savarkar is observed on_______.
a) 01 May
b) 10 May
c) 18 May
d) 28 May

Click here to view Answer
Answer d) 28 May. Veer Savarkar was observed on 28 May. Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar’s birth anniversary was celebrated on 28 May 2019. On this occasion, Prime Minister Narendra Modi paid tributes to VD Savarkar.

4. Which fund house become the first Indian fund house to introduce WhatsApp transaction platform?
a) Equity fund
b) Ventura Fund House
c) Motila Oswal AMC
d) Sensex Fun house

Click here to view Answer
Answer c) c) Motila Oswal AMC. Motila Oswal AMC become the first Indian fund house to introduce WhatsApp transaction platform. Motilal Oswal Asset Management Company (AMC) become the first Indian fund house to launch WhatsApp transaction platform for mutual fund transactions for new as well as existing investors.

5. Who is the new President of Malawi?
a) Peter Mutharika
b) Saulos Chilima’
c) Joyce Banda
d) Lazarus Chakwera

Click here to view Answer
Answer a) Peter Mutharika . Malawi’s President Peter Mutharika re-elected for the second term. Malawi’s president Peter Mutharika of Democratic Progressive Party won the re-elections with 38.5% votes.

6. Who became the oldest man to win a match at the French Open 2019 for 46 years ?
a) John Isner
b) Ivo Karlovic
c) Tomáš Berdych
d) Gaël Monfils

Click here to view Answer
Answer b) Ivo Karlovic. Ivo Karlovic-Oldest Man to win a match at the French Open 2019 for 46 years. Croatia’s Ivo Karlovic became the oldest man to win a match at the French Open 2019 for 46 years on 28 May.

7. Which state has set up countrys first ‘Blockchain District’?
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) Telangana
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer c) Telangana. Telangana to set up countrys first ‘Blockchain District’ in Hyderabad. Telangana released a draft blockchain policy to set up country’s first ‘Blockchain District’ in Hyderabad. It is aimed to create an ecosystem for major blockchain companies, start-ups for promoting research, innovation and industry collaboration.

8. Who has been appointed as new Home Secretary for West Bengal?
a) Kausik Das
b) Sibin Daamothy
c) Alapan Bandyopadhyay
d) Anuj Sharma

Click here to view Answer
Answer c) Alapan Bandyopadhyay. Alapan Bandyopadhyay appointed as new Home Secretary for West Bengal. Chief Minister of West Bengal, Mamata Banerjee appointed Alapan Bandyopadhyay, an IAS officer of the 1987 batch, as the new Home Secretary for West Bengal.

9. Murray Gell-Mann passed away at the age of 89, is associated with______________.
a) Chemist
b) Physicist
c) Biologist
d) Politician

Click here to view Answer
Answer b) Physicist. The Nobel-winning physicist Murray Gell-Mann, died at the age of 89 in New Mexico. He is credited with bringing order to the universe by helping discover and classifying subatomic particles.

Leave a Comment