Current Affairs Quiz – May 25 & 26 2018

Current Affairs Quiz – May 25 & 26 2018

Current Affairs Quiz


1. Which Indian Firm has become 1st Indian firm to cross Rs 7 trillion market cap?
a) TCS
b) Reliance Industries
c) Infosys
d) ITC

Click here to view Answer
Answer a) TCS. Tata Consultancy Services’ (TCS) market capitalisation surged past the Rs 7 trillion mark, making it the first Indian company to achieve this milestone.

2. Which among the following persons has released the official song for the 2018 FIFA World Cup titled ‘Live It Up’?
a) Sheree Zampino
b) Will Smith
c) Justin Bieber
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Will Smith. The official song for the 2018 FIFA World Cup titled ‘Live It Up’, sung by American actor-rapper Will Smith, singer Nicky Jam and Albanian pop star Era Istrefi, has been released.

3. Zorawar Chand Bakshi passes away at 97, is associated with____________.
a) Indian Navy
b) Politician
c) Journalist
d) Indian Army

Click here to view Answer
Answer d) Indian Army. One of India’s most decorated Generals, Lieutenant General Zorawar Chand Bakshi, passed away aged 97. He was awarded the second-highest military decoration, Maha Vir Chakra, for his role in capturing the strategically important Haji Pir Pass during the 1965 war with Pakistan.

4. Who has became the youngest person in the world to scale six peaks?
a) Arjun Ramasamy
b) Prithiv Sharma
c) Arjun Vajpai
d) Ranjith Premanand

Click here to view Answer
Answer c) Arjun Vajpai. Indian mountaineer Arjun Vajpai became the youngest person in the world to scale six peaks over 8,000 metres when he summited the treacherous Kangchenjunga, the third highest mountain in the world.

5. Data visualisation app has been launched by __________.
a) USFDA
b) UNICEF
c) WHO
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) UNICEF. The UNICEF launched a ‘data visualisation app’ which provides a user-friendly visual representation of complex analytics of the education scenario in the country. The app has been made with technical inputs from the UNICEF, in collaboration with the National Institute of Education Planning and Administration (NIEPA) and the National Council for Educational Research and Training (NCERT).

6. Which Indian village won India Biodiversity Award 2018?
a) Singchung Bugun
b) Gokarna
c) Kila Raipur
d) Janjehli

Click here to view Answer
Answer a) Singchung Bugun. The UNICEF launched a ‘data visualisation app’ which provides a user-friendly visual representation of complex analytics of the education scenario in the country. The app has been made with technical inputs from the UNICEF, in collaboration with the National Institute of Education Planning and Administration (NIEPA) and the National Council for Educational Research and Training (NCERT).

7. World’s Largest Bird Sculpture ‘Jatayu’ to be inaugurated in _________.
a) Tamilnadu
b) Andhra pradesh
c) Telungana
d) kerala

Click here to view Answer
Answer d) kerala. Kerala tourism will inaugurate the world’s largest bird sculpture, Jatayu Earth’s Centre in Thiruvananthapuram. The replica of the bird ‘Jatayu’ — a character in the Ramayana — is 200 feet long, 150 feet wide, 65 feet tall and is positioned right at the top of a rock situated 1,000 feet above sea level.

8. Surya Kiran-XIII: India-Nepal joint battalion level exercise to be held in _____________.
a) Uttar Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Uttarakhand
d) Meghalaya

Click here to view Answer
Answer c) Uttarakhand. India and Nepal’s joint military exercise Surya Kiran-XIII will be held at Uttarakhand’s Pithoragarh district from May 30 to June 12.

9. 5th India-CLMV Business Conclave held at ____________.
a) Vietnam
b) Cambodia
c) Malaysia
d) Myanmar

Click here to view Answer
Answer b) Cambodia. The Ministry of Commerce & Industry, Government of India along with Ministry of Commerce of Cambodia organized the 5th India-CLMV Business Conclave in Phnom Penh on 21-22 May 2018.

10. Football World Cup 2018 new campaign videos have been produced jointly by_____________.
a) UNICEF, India’s Ministry of Health
b) USFDA, US Ministry of Health
c) WHO, Russia’s Ministry of Health
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) WHO, Russia’s Ministry of Health. A new video campaign has been launched targeting football fans on the occasion of the World Cup 2018 next month to promote healthier and more active lives. The series of videos have been produced jointly by WHO, Russia’s Ministry of Health and the 2018 World Cup Russia Local Organising Committee.

11. Paytm AshaKiran initiative is launched to __________.
a) Education to children
b) Promote rural area
c) Promote Healthcare
d) Educate women

Click here to view Answer
Answer d) Educate women. Paytm Payments Bank has announced a programme Paytm AshaKiran aimed at educating rural women about financial services. With this program, Paytm Payments Bank aims to educate rural women about the financial services and create new employment opportunities across smaller towns and cities in Indias formal banking systems.

12. Prasthan exercise has been launched by___________.
a) Indian Railway
b) Indian Navy
c) Indian Army
d) Air Force

Click here to view Answer
Answer b) Indian Navy. The Indian Navy conducted a security exercise, called “Prasthan”, in the Offshore Development Area (ODA) off the coast of Mumbai. The exercise, conducted by the Headquarters Western Naval Command, is held every six months.

13. Which Indian state has become first northeastern state to get solar toilet?
a) Manipur
b) Nagaland
c) Mizoram
d) Tripura

Click here to view Answer
Answer a) Manipur. Manipur has become the first state in north east and third in India to get solar toilets, which were inaugurated at Ibudhou Marjing Hill Heingang.

14. Who is the first female Prime Minister of the Caribbean island of Barbados?
a) Mia Mottley
b) Sandra Mason
c) Nita Barrow
d) Sandra Mia

Click here to view Answer
Answer a) Mia Mottley. The Caribbean island of Barbados has elected Mia Mottley as its first female PM since gaining independence from the UK in 1966.

15. Who has been appointed as the Governor of Odisha?
a) Bakshi Narayanan
b) L Venkat Yadav
c) Ganeshi Lal
d) Ramesh Biswas

Click here to view Answer
Answer c) Ganeshi Lal. Professor Ganeshi Lal has been appointed as the new Governor of Odisha with effect from the date that he assumes charge of the office. He will be replacing Governor Satya Pal Malik, who had been given additional charge of the state in March this year.

16. Which city will host 2018 Global Wind Summit?
a) Paris
b) Munich
c) Berlin
d) Hamburg

Click here to view Answer
Answer d) Hamburg. Hamburg to host 2018 Global Wind Summit. The first edition of the Global Wind Summit will be held here from September 25-28, 2018. The organisers of the four-day event are expecting speakers from about 100 countries, including India, China, the US, Spain and Denmark.

17. ASEAN India Film Festival held in _____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Pune
d) Bangalore

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. I&B Minister Rajyavardhana Rathore launches six-day ASEAN India Film Festival in New Delhi. The six-day event was inaugurated by Union Information and Broadcasting Minister Col. Rajyavardhan Rathore.

18. World Thyroid Day is observed on___________.
a) May 18
b) May 20
c) May 24
d) May 25

Click here to view Answer
Answer d) May 25. World Thyroid Day is observed on May 25 every year and its objective is to increase awareness and understanding about thyroid health.

19. Mission Innovation Ministerial Meeting held in____________.
a) Sweden
b) Finland
c) Norway
d) Switzerland

Click here to view Answer
Answer a) Sweden. The Third Mission Innovation Ministerial Meeting was held at Malmo, Sweden. The Indian delegation was led by Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Science, Technology and Earth Sciences.

20. With which country India launched a Clean Air India Initiative?
a) Netherlands
b) Belgium
c) France
d) Russia

Click here to view Answer
Answer a) Netherlands. Prime Minister of Netherlands Mark Rutte, who is in India on a two-day visit, launched the ‘Clean Air India Initiative’ in the national capital. The campaign aims to curb air pollution in Indian cities by promoting partnerships between Indian start-ups and Dutch companies and build a network of entrepreneurs working on business solutions for cleaner air.

21. Who launched 6-Day ASEAN India Film Festival?
a) Narendra Modi
b) Rajyavardhana Rathore
c) Ramnath Kovind
d) Nirmala Sitharaman

Click here to view Answer
Answer b) Rajyavardhana Rathore. I&B Minister Col. Rajyavardhana Rathore launches six-day ASEAN India Film Festival in New Delhi. India and ASEAN share historical and cultural links.

22. Who has been appointed as MD And CEO of Airtel Payments Bank?
a) Ajay Singh
b) Biswesh Kumar
c) Anubrata Biswas
d) Kishore Gupta

Click here to view Answer
Answer c) Anubrata Biswas. Airtel Payments Bank appointed Anubrata Biswas as its Managing Director and Chief Executive Officer. Biswas fills the position, which was lying vacant since end-December after Shashi Arora quit the post.

Leave a Comment