Current Affairs Quiz – May 24 2019

1. Which country has become second country in Africa to be declared malaria-free, after Mauritius?
a) Nigeria
b) Algeria
c) Kenya
d) Tanzania

Click here to view Answer
Answer b) Algeria. The World Health Organization (WHO) has declared Algeria and Argentina as ‘Malaria-Free’ countries after no cases of indigenous transmission of disease were recorded.

2. Shaheen-II is associated with__________.
a) India
b) Bangladesh
c) Afghanistan
d) Pakistan

Click here to view Answer
Answer d) Pakistan. Pakistan has successfully test-fired a land-based ballistic missile named ‘Shaheen-II’. The impact point of missile was in the Arabian Sea.

3. SCO Foreign Ministers’ meeting held in ___________.
a) Kyrgyzstan
b) Mongolia
c) Uzbekistan
d) Kazakhstan

Click here to view Answer
Answer a) Kyrgyzstan. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Council of Foreign Ministers was held in Kyrgyzstan capital Bishkek. It was attended by External Affairs Minister Sushma Swaraj.

4. UN downgraded the global economy growth forecast to_________in 2019.
a) 0.7%
b) 1.7%
c) 2.7%
d) 5.7%

Click here to view Answer
Answer c) 2.7% . “World Economic Situation and Prospects (WESP) 2019 Mid-year Update” diminished the global economic growth forecasts for 2019 to 2.7% and for 2020 to 2.9%.In the January predictions, the economic growth was projected at 3% for both years.

5. US, Japan, South Korea, Australia Hold 1st Naval Drills in _________.
a) Southern Antartic
b) Western Pacific
c) Southern Antartic
d) Northern Artic

Click here to view Answer
Answer b) Western Pacific. US, Japan, South Korea, Australia Hold 1st Naval Drills In Western Pacific. US State Department approved to sell air-defense missiles for worth of more than USD 600 million to Japan and South Korea.

6. Who has recieved ‘Global Asian of the Year’ Award for Contribution to Women’s Healthcare Ecosystem?
a) Ragavi Kannan
b) Suganya Naveen Kumar
c) Hema Divakar
d) Ishwarya Das

Click here to view Answer
Answer c) Hema Divakar. Bengaluru based Doctor Hema Divakar gets ‘Global Asian of the Year’ Award for Contribution to Women’s Healthcare Ecosystem. Bengaluru based doctor Hema Divakar received the ‘Global Asian of the Year 2018-19’ Award for women services and contribution towards Women’s Healthcare Ecosystem.

7. Who has been sworn as the 6th President of Ukraine?
a) Petro Poroshenko
b) Yulia Tymoshenko
c) Viktor Yanukovych
d) Volodymyr Zelensky

Click here to view Answer
Answer d) Volodymyr Zelensky. Volodymyr Zelensky sworn in as the 6th President of Ukraine. Ukrainian TV star Volodymyr Zelensky won the presidential election in April 2019 and sworn in as 6th President of Ukraine recently. He succeeded Petro Poroshenko.

8. Who has been conferred with ‘German Chemistry Prize’?
a) Dr. Ankur Patwardhan
b) Dr. Sethu Raman
c) Dr. Vasavi Jain
d) Dr. Ankita Pooja

Click here to view Answer
Answer a) Dr. Ankur Patwardhan. Dr. Ankur Patwardhan, a scientist from Pune conferred with ‘German Chemistry Prize’. Dr. Ankur Patwardhan, a scientist from Pune won second place in ‘German Chemistry Prize’.

9. Which team has Crowned As Indian Womens League Champions in Football?
a) Manipur Police
b) Punjab police
c) Sethu FC
d) Chennai Police

Click here to view Answer
Answer c) Sethu FC. Sethu FC Crowned As Indian Womens League Champions. Sethu FC turned around a first-half deficit to clinch their first ever Indian Women’s League trophy defeating Manipur Police at the Guru Nanak Stadium, in Ludhiana, Punjab

10. Laver Cup is associated with_______.
a) Hockey
b) Tennis
c) Cricket
d) Kabbadi

Click here to view Answer
Answer b) Tennis. Laver Cup, an event played between a ‘Europe’ team and a ‘Rest of the World’ team, has been made into an official ATP event.

Leave a Comment