Current Affairs Quiz – May 20 & 21 2018

Current Affairs Quiz – May 20 & 21 2018

1. According to UK, Which among following country has been topped in money laundering?
a) Nigeria
b) Russia
c) Pakistan
d) none of these

Click here to view Answer
Answer c) Pakistan. The United Kingdom has listed Pakistan, along with Nigeria and Russia, as the top three sources of money laundering to the country.

2. INSV Tarini is associated with________.
a) Indian Army
b) India Navy
c) Air Force
d) Indian Railways

Click here to view Answer
Answer b) India Navy. The first all-woman Indian Navy crew took 252 days to sail across the globe and was welcomed in Goa by Defence Minister Nirmala Sitharaman on Monday. The six-member crew, which started the voyage onboard 55-foot INSV Tarini in September 2017, travelled over 21,600 nautical miles across three oceans.

3. Queqiao (Magpie Bridge) satellite is launched by which country?
a) Japan
b) USA
c) China
d) India

Click here to view Answer
Answer c) China. China launched a Queqiao (Magpie Bridge) satellite, that will be the first ever to communicate with the Earth from the far side of the Moon.

4. BrahMos is a joint venture between which among following countries?
a) India and China
b) China and Japan
c) China and Russia
d) India and Russia

Click here to view Answer
Answer d) India and Russia. India successfully test-fired the BrahMos missile to validate life extension technologies developed for the first time in the country. It has become the first Indian missile whose life has been extended from 10 to 15 years.

5. Who won Italian open 78th career singles title?
a) Alexander Zverev
b) Roger Federer
c) Rafael Nadal
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Rafael Nadal. Rafael Nadal defeated world number three Alexander Zverev to win his eighth Italian Open title and 78th career singles title. With the win, Nadal reclaimed the top rank, overtaking Roger Federer who had become the world number one for the fifth time in his career last week.

6. Which state of India has been affected by Nipah virus?
a) Kerala
b) Tamilnadu
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer a) Kerala. The Kerala Health Department has been put on high alert after the Nipah virus led to the death of around ten people in the state. There is no vaccine or medicine for the disease and the only form of treatment is intensive supportive care.

7. Who won the European Golden Shoe for the 5th time?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Mohamed Salah
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Lionel Messi. Barcelona forward Lionel Messi was crowned Europe’s top-goalscorer for the fifth time after scoring on 34 occasions in the La Liga for the Catalan side. Messi’s rival Cristiano Ronaldo, who has won the award four times in the past, ended up with 26 goals in the La Liga.

8. Who is the current the President of Venezuela?
a) Henrique Capriles
b) Nicolas Maduro
c) Diosdado Cabello
d) Hugo Chávez

Click here to view Answer
Answer b) Nicolas Maduro. Nicolas Maduro has been elected as the President of Venezuela for a second term with over 67% votes. The election saw around 46% voter turnout, against the 80% registered in the last presidential election in 2013.

9. According to the AfrAsia Bank Global Wealth Migration Review, India is_____ wealthiest country in the world.
a) 4th
b) 5th
c) 6th
d) 7th

Click here to view Answer
Answer c) 6th. India is the sixth wealthiest country in the world with a total wealth of USD 8,230 billion, according to the AfrAsia Bank Global Wealth Migration Review.

10. According to the AfrAsia Bank Global Wealth Migration Review, which is the top most wealthiest country in the world?
a) Japan
b) Russia
c) China
d) US

Click here to view Answer
Answer d) US. The United States is the wealthiest country in the world with a total wealth of USD 62,584 billion.

11. 26th BASIC Ministerial Meeting of Environment Ministers held in________.
a) Gauteng
b) Pretoria
c) Cape Town
d) Durban

Click here to view Answer
Answer d) Durban. The 26th BASIC Ministerial Meeting of Environment Ministers was organised in Durban, South Africa. The grouping is a bloc of 4 nations including Brazil, South Africa, India and China. India was represented by Union Environment Minister Harsh Vardhan.

Leave a Comment