Current Affairs Quiz – May 17 2020

Current Affairs Quiz – May 17 2020

1. Who is the Union Minister of Human Resource and Development?
a) Ramesh Pokhriyal
b) Harsh Vardhan
c) Shri Ram Prasad
d) Farina Zaffari

Click here to View Answer
Answer a) Ramesh Pokhriyal. Union Minister of Human Resource and Development Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launched a set of seven titles on “Psycho-Social impact of pandemic & lockdown and how to Cope With” by NBT, India.

2. The heaquarters of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is situated in____________.
a) Japan
b) Russia
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer c) China. The Government of India (GoI), West Bengal state government, and the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) signed a loan agreement for a $145 million project.

3. International Day of Light is observed on __________.
a) August 20
b) July 28
c) May 16
d) September 04

Click here to View Answer
Answer c) May 16. The day aims to raise awareness about the important role played by all the light-based technologies in the lives of people in areas of education, art, and culture sustainable development, science & technology, and in fields as diverse as medicine, communications, and energy.

4. Sikkim celebrates its State Day on _________.
a) January 03
b) May 16
c) April 30
d) October 08

Click here to View Answer
Answer b) May 16. Sikkim Government celebrates its 45th Statehood Day. Every year Sikkim celebrates its State Day in May 16 as the state came into existence on this day in 1975. After India became independent in 1947, Sikkim continued to enjoy the protectorate status with the republic of India.

5. e-NAM is expand as_____________.
a) Nation Agreement Mandis
b) National Agri Moderate
c) Natural Agreement Market
d) National Agriculture Market

Click here to View Answer
Answer d) National Agriculture Market. National Agriculture Market or eNAM is an online trading platform for agricultural commodities in India. The ENAM initiative is spread across 18 states and three union territories currently. The Government of India recently added 38 Mandi to the initiative and has reached its set target of 1000 Mandis.

6. Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana is launched by____________.
a) Odisha
b) Assam
c) Uttar Pradesh
d) Chattisgarh

Click here to View Answer
Answer d) Chattisgarh. The Chhattisgarh State Government is to launch the Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana. The scheme is to be launched on May 21, 2020. The scheme is being launched to commemorate the death anniversary of the former Prime Minister Rajiv Gandhi.

7. Who is the current President of world bank?
a) Kristalina Georgieva
b) David Malpass
c) Anshula Kant
d) Jim konh yen

Click here to View Answer
Answer b) David Malpass. The World Bank approved 1 billion USD aid to India to accelerate “India’s COVID-19 Special Protection Response Programme”. The fund will be used to provide social assistance to poor, severely impacted and vulnerable households.

8. Pradhan Mantri Ujjawala Yojana is associated with____________.
a) LPG connections to women from Below Poverty Line
b) Saving Scheme for Girl Child
c) Pencion Scheme for Adult
d) 3 months pension scheme for widows

Click here to View Answer
Answer a) LPG connections to women from Below Poverty Line. The Pradhan Mantri Ujjawala Yojana was launched in May 2016. The scheme has successfully completed four years of its implementation.

9. World Telecommunication and Information Society Day is observed on ____________.
a) March 18
b) April 28
c) May 17
d) June 24

Click here to View Answer
Answer c) May 17. The purpose of World Telecommunication and Information Society Day (WTISD) is to help raise awareness of the possibilities that the use of the Internet and other information and communication technologies (ICT) can bring to societies and economies, as well as of ways to bridge the digital divide.

10. The Theme for World Telecommunication and Information Society Day 2020 is _________________.
a) Possibilities that the use of the Internet and other information and communication technologies (ICT)
b) Raise awareness of the Telecommunication
c) Connect 2030: ICTs for the Sustainable Development Goals (SDGs)
d) Connect Globe – 2020 ICT

Click here to View Answer
Answer c) Connect 2030: ICTs for the Sustainable Development Goals (SDGs).

Leave a Comment