Current Affairs Quiz – May 16 2020

Current Affairs Quiz – May 16 2020

1. PepsiCo India ties up ___________ to sell their products.
a) Swiggy
b) Zomato
c) UBER eats
d) Food Panda

Click here to View Answer
Answer a) Swiggy. PepsiCo India has entered into a distribution partnership with Swiggy to launch Lay’s and Kurkure e-stores on the app. Consumers can also order Quaker Oats through the app.

2. CERT is expand as______________.
a) Commercial Emergency Response of Team
b) Commercial Energy Response of Team
c) Computer Emergency Revival of Team
d) Computer Emergency Response of Team

Click here to View Answer
Answer d) Computer Emergency Response of Team. The Computer Emergency Response of Team (CERT) of India has issued warning against a new malware called “EventBot”. The malware according to CERT steals personal financial information from Android phone users.

3. World celebrates International Day of Living Together in Peace is observed on_____________.
a) June 21
b) August 23
c) May 16
d) August 02

Click here to View Answer
Answer c) May 16. Today is International Day of Living Together in Peace. In 2017, the United Nations declared this Day to promote peace, tolerance, inclusion, understanding, and solidarity across the world.

4. According to SBI economists, Which states are having highest number of street vendors in India?
a) Uttar Pradesh and Maharastra
b) Tamil Nadu and Kerala
c) Uttar Pradesh and West Bengal
d) Andhra Pradesh and Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh and West Bengal. Uttar Pradesh and West Bengal are home to the highest number of street vendors, collectively accounting for over one-fourth of the country’s tally, economists at State Bank of India said.

5. Which country has named a street in Tel Aviv after celebrated Indian poet Rabindranath Tagore as a tribute on his 159th birthday?
a) Syria
b) Israel
c) Combodia
d) Spain

Click here to View Answer
Answer b) Israel. On May 7, the Israeli Embassy in India tweeted a photo of a signboard where the street was named Rehov Tagore; ‘rehov’ means street.

6. Who is the Union Defence Minister?
a) Nirmala Sitharaman
b) Harsha Vardhan
c) Amit SHah
d) Raj Nath Singh

Click here to View Answer
Answer d) Raj Nath Singh. The Defence Minister Rajnath Singh on May 15 commissioned Indian Coast Guard Ship (ICGS) sachet and two interceptor boats C-451 and (IBs) C-450 in Goa. The event took place via video conferencing from Delhi.

7. Who is the current Director of World bank?
a) Junaid Ahmad
b) Rafeal Judith
c) Rufus Johnny
d) Schheiher Floris

Click here to View Answer
Answer a) Junaid Ahmad. The World Bank has cleared a $1billion assistance for the social protection on May 15 and has been in talks with the government for the funding the initiatives to assist micro, medium and small enterprises (MSME).

8. FDI limit in defence production from 49 pct to ________ pct.
a) 29
b) 51
c) 60
d) 74

Click here to View Answer
Answer d) 74. In a very big move announced by FM Nirmala Sitharaman announced the government’s decision to raise the foreign direct investment (FDI) limit under the automatic route from existing 49 per cent to 74 per cent in the defence production.

9. Raja Rangappa Naik passed away, who is associated with___________.
a) Vocalist
b) Hockey Player
c) Politician
d) Actor

Click here to View Answer
Answer c) Politician. Former Lok Sabha MP and senior Janta Dal(S) leader Raja Rangappa Naik passed away. He was elected to the Lok Sabha in 1996.

 

Leave a Comment